A földek nagy részére még több eső kell

A földek nagy részére még több eső kell
© Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Ha továbbra is sok eső esik, helyenként problémát okozhat.

Polgár és Hajdúböszörmény térségében mintegy 30 miliméter csapadék hullott az elmúlt 5 napban, a megye déli részén a legkevesebb, de itt is 10 miliméter fölötti mennyiség, miközben a februári átlag 39 miliméter.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság hétfő reggeli tájékoztatása szerint továbbra is négy belvízvédelmi szakaszon van készültség az igazgatóság működési területén. A Hamvas-Sárréti szakaszon másodfokú-, míg a Tiszai-alsó, a Tiszai-középső és a Tiszai-felső védelmi szakaszon elsőfokú a készültség. – Az elöntött területek nagysága kismértékben emelkedett, miután az igazgatóság működési területén a hétvégén 48 óra alatt átlagosan újabb 11,2 miliméter csapadék hullott. Hétfőn reggel 5400 hektárt borít belvíz, ebből 1350 hektár a vetés, 1100 hektár a szántó és 1900 hektár a rét, legelő. A 18 üzemelő szivattyútelep az elmúlt 24 órában összesen 800 ezer köbméter belvizet emelt át a befogadókba – tudatta Bara Sándor igazgató, hozzátéve, hogy egyelőre nem okoz jelentős problémát a belvíz.

A talajok még vízhiányosak

Két száraz év után óriási szüksége van a mezőgazdaságnak a csapadékra, de ha a következő időszakban továbbra is nagy mennyiségben esik, az problémát okozhat, igaz, csak helyenként – tudtuk meg Szabó Sándortól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnökétől.

– Ott, ahol kötött, agyagos a talaj, megjelent a belvíz a szántókon, mert a csapadék nem tud leszivárogni. Jelenleg az őszi vetés 20 százaléka van víz alatt, ha erre tovább esik, akkor elpusztulhat a növény. Területileg a megye déli részén, a Hortobágy-Berettyó által ellátott földeken, illetve a Tisza árterében magasabb a vízállás, Hajdú-Bihar északi és keleti részén egyelőre nincs belvíz – részletezte Szabó Sándor. Hangsúlyozta azonban, hogy még mindig a szükséges víztartalom 30 százaléka hiányzik a talajokból.

HBN

Polgárnál is védekeznek

„Hétfőn napközben másodfokú belvízvédelmi készültség elrendelése vált szükségessé a lezúdult hatalmas mennyiségű eső miatt. A települési befogadó csatornákba gravitációval már nem vagy csak igen lassan áramlik a víz, ezért a katasztrófavédelem elrendelte a Folyási és az Alsóréti szivattyútelepek beindítását – tudatta kora délután Tóth József, Polgár polgármestere.