A Föld népességének több mint fele offline

Akt.:
A Föld népességének több mint fele offline
© Illusztráció: Getty Images
Gondolták volna, hogy még Amerikában sem mindenki netfüggő?

Egy olyan korban, amikor karnyújtásnyira vagyunk az okosautók és -otthonok világától, furcsa abba belegondolni, hogy a Föld népességének több mint 57 százaléka, mintegy 4 milliárd ember továbbra is offline, azaz nincs internet-hozzáférése vagy nem használja azt. Ezek után már egyáltalán nem ringathatjuk magunkat abba a hitbe, hogy hatalmas, online kapcsolattal összekötött, határok nélküli világban élünk – állapítja meg a The Atlantic egy friss felmérést vizsgálva. A kutatásból kiderül például, hogy a világon létező 7 ezer 100 nyelv mindössze 5 százaléka van jelen az interneten. De azt is kimutatták, hogy a fejlődő világban 25 százalékkal kevesebb nőnek van hozzáférése a világhálóhoz, mint a férfiaknak, ez a szám pedig a Szaharán túli területeknél 50 százalék körüli. Az is elég beszédes, hogy tavaly mindössze 300 millió embernek sikerült újonnan internet-hozzáférést szereznie, míg a Föld legszegényebb 48 országában élő lakosság 90 százaléka offline, azaz nincs birtokukban (és ki tudja mikor lehet) sok olyan információ, amivel versenyképesebbé válhatnának, vagy egyszerűbbé, élhetőbbé tehetnék mindennapjaikat.

Érdekes továbbá az is, hogy 2000-ben az amerikaiak 48 százaléka még nem használt internetet, júniusban viszont már csak 15 százalék nyilatkozott úgy, hogy „offline”.

A The Atlantic a tanulmányra hivatkozva megállapította, jelenleg úgy tűnik, az ENSZ célkitűzése, miszerint 2020-ig a világ 60 százalékát kapcsolják össze az internet segítségével, nem fog sikerülni. S, hogy miért is nem sikerül majd? Például azért, mert a városi területeken kívül hiányzik a hálózat kiépítéséhez szükséges infrastruktúra, ráadásul mióta 2012-ben az internet elért egy bizonyos telítettségi pontot, a növekedés üteme is lelassult. A kutatás egyébként kitért arra is, hogy nemcsak az internet, de a mobiltelefon-előfizetések terén is hasonló a helyzet, ami tovább nehezíti, lassítja az internet-hozzáférés terjedését.

ÉKN-SZFÁ