Helyi közélet

2012.10.29. 10:49

A kisebbeknek végzetes lehet

Hajdú-Bihar - A hajdú-bihari sertéstartók nagyon nem örülnek a fordított áfa tervezett bevezetésének.

Hajdú-Bihar - A hajdú-bihari sertéstartók nagyon nem örülnek a fordított áfa tervezett bevezetésének.Egyetért a sertéshús kereskedelem kifehérítését célzó törekvésekkel Erdélyi Zoltán, a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, azonban tart attól, hogy a fordított áfa bevezetése a kisebb cégeknek akár a véget is jelentheti.

Minden harmadik

- Becslések szerint a hazai évi 3 millió darab sertésből 1 milliót a feketekereskedelmen belül értékesítenek. A tisztességes termelők ezzel nem tudnak versenyezni - szögezi le Erdei Zoltán. - A gabonák és olajos magvak forgalmazásában bevált fordított áfa gyakorlata azonban likviditási problémákat vethet fel a sertéságazatban. A mi cégünk évente 18 ezer sertést értékesít, ennek nettó ára 800 millió forint. Eddig az áfát a vevő fizette nekünk, ha azonban bevezetik a tervezett módosítást, akkor a vételárat áfa nélkül kapjuk, ami fizetési problémát okozhat, mivel a pénzforgalmunkból hiányozni fog az az összeg. Akár áfa visszaigénylőkké is válhatunk, és így csak jóval később kaphatjuk meg. A 27 százalék áfa 800 millió forintra több mint 200 millió forint, ennyi pénzt nem tudunk hónapokig nélkülözni. A tartás során a takarmány, a gyógyszerek vagy az energia vásárlásánál az áfát is ki kell a termelőknek fizetniük. Mindehhez járul, hogy rendkívül megdrágult a takarmány - sorolta a gondokat a vezérigazgató.

Csúszva fizetnek

A fordított áfa a sertéstartókat mindenképpen negatívan érinti – erősítette meg Marczin Zsolt, az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Szövetkezet ügyvezetője. – Ha a sertéstartó az értékesített sertések utáni árbevételét nettó összegben kapja meg, viszont a vásárlásainál kénytelen megfizetni az áfát, az különösen akkor hátrányos, ha kész takarmányt kell vásárolnia takarmányforgalmazóktól. Ennek értelmében áfa visszaigénylő lesz, azaz az általa már korábban kifizetett áfát kell az áfa visszaigényléséig meghiteleznie. Ilyen takarmányárak mellett sokan már most is pengeélen táncolnak. A mezőgazdaságban jellemző a negyedéves áfabevallás, és ez komoly likviditási gondot fog okozni a termelőknek. Csökken a felhasználható pénzkeretük, ezért várható, hogy csúszva fizetnek majd a beszállítóiknak, ez pedig felszámolási hullámot indíthat el - mondta.

HBN-SzT

 

Drága lesz

Valószínű, hogy néhányan a feketekereskedelem útján próbálnak majd értékesíteni és például takarmányt beszerezni - hívta fel a figyelmet a szakember. Azt is elmondta, bár úgy tudni, a bankok felkészültek a hitelezésre, de ezt a fajta segítséget igénybe venni a legdrágább megoldás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában