Magyarország

2012.09.14. 16:26

Azeri kiadatás - Svájci külügyminisztérium: Bern kész segíteni a magyar-örmény kapcsolatok rendezésében

Budapest, 2012. szeptember 14., péntek (MTI) - Svájcnak Magyarországgal és Örményországgal egyaránt barátiak a kapcsolatai, és kész arra, hogy segítséget nyújtson a kialakult feszültség enyhítésében, ha ezt kérik - közölte a svájci külügyminisztérium az MTI érdeklődésére pénteken.

Budapest, 2012. szeptember 14., péntek (MTI) - Svájcnak Magyarországgal és Örményországgal egyaránt barátiak a kapcsolatai, és kész arra, hogy segítséget nyújtson a kialakult feszültség enyhítésében, ha ezt kérik - közölte a svájci külügyminisztérium az MTI érdeklődésére pénteken.Martonyi János külügyminiszter múlt hétfőn látogatott el Bernbe; tárgyalásairól később azt mondta, svájci kollégája, Didier Burkhalter felajánlotta országa segítségét a magyar-örmény kapcsolatok rendezésében, és Svájc - amely "hagyományosan közvetítő, semleges ország" - tud is segíteni. Jelenleg az a legfontosabb, hogy megértessék az örményekkel, Magyarország mindig is barátként viszonyult hozzájuk - hangoztatta. Hozzátette: ha ebben tud segíteni Svájc, "akkor mi ezért hálásak vagyunk".

A tárcavezető egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen pedig azt mondta, valóban kérte Svájc segítségét a magyar-örmény kapcsolatok rendezéséhez, de nem diplomáciai értelemben vett közvetítésről van szó, nem ezt kérte svájci kollégájától sem. Ugyanakkor megjegyezte: minden segítségnek örülnek az ügyben.

A svájci külügyminisztérium az MTI írásban feltett kérdésére felidézte, hogy a segítséget a magyar-örmény kapcsolatok rendezésér Didier Burkhalter ajánlotta fel, amikor magyar kollégájával találkozott.

"Ennél többet jelenleg nem kívánunk közölni" - tették hozzá.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította). Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, és diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatta, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!