A Flex-HD is odatette magát a vb-n

Akt.:
Hegyi Dóra
Hegyi Dóra - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Kedden délután érkezett haza Koreából a magyar versenyaerobik válogatott. Az Incheon városában megrendezett 14. Aerobik Világbajnokságról a magyar delegáció két felnőtt ezüstéremmel, egy utánpótlás bronzéremmel és számos döntős helyezéssel tért haza. A sikerekben nagy része volt a debreceni Flex-HD SE kiválóságainak.

A sportág történetében először Magyarország a felnőtteknél több kategóriában is bejutott a legjobbak közé, ami azért is dicséretes, hiszen 45 nemzet közel 600 sportolója küzdött a döntőbe jutásért.
A jelenleg a világ élvonalához tartozó Hegyi Dóra (Flex-HD SE Debrecen) és Bali Dániel (PSN Zrt. Pécs) nagy esélyekkel indult a megmérettetésen. Hegyi Dóra az elmúlt két kevésbé sikeres VB-t követően ez alkalommal bravúrosan teljesített, egyéniben sikerült betornáznia magát a fináléba és 8. helyezést ért el. Bali Dániel a két évvel ezelőtti egyéni bronzérmét követően ez alkalommal ezüstérmet szerzett egy szenzációs gyakorlattal. A két magyar klasszis vegyes párosban 3.-ként kvalifikálta magát a döntőbe, ahol még egy hellyel sikerült előre lépniük és ezüstérmet szereztek!

A debreceni felnőtt versenyzők további két kategóriában is eredményesen szerepeltek: Sportaerobik csoportban a Bali-Hegyi duó kiegészülve Farkas Balázzsal (Flex-HD), Szőllősi Pannával (Flex-HD) és Mazács Fannival (PSN Zrt.) az igen előkelő 4. helyen végeztek. A 8 fős magyar Aerodance csoport szintén 4. helyen végzett, melynek debreceni tagjai Farkas és Szőllősi mellett Szalóki Emese és Deák Anna voltak.

A VB helyezések megszerzésén túl az esemény tétje a 2017. évi Világjátékokra való kijutás is volt. A multisport esemény – melyet a nem olimpiai sportágak Olimpiájának is neveznek – 2017. július 20-30. között a lengyelországi Wroclaw-ban kerül megrendezésre. Aerobik sportágban Vegyes páros, Trió, Csoport, Aerodance és Aerostep kategóriákban lehetett kvótát szerezni, mégpedig az elődöntőben elért helyezések alapján. A magyarok 4 versenyszámban is megszerezték az indulási lehetőséget.

Sportdiplomáciai siker született a VB ideje alatt. Hegyi Dórát a sportolók nemzetközi gyűlésén a versenyzők képviselőjének választották a következő, 2017-2020-as ciklusra. Ez azt jelenti, hogy jövő januártól kezdve folyamatosan részt vesz majd a Nemzetközi Torna Szövetség Aerobik Technikai Bizottságának munkájában, képviselve a világ aerobik sportolóinak véleményeit és a sportág érdekeit.
Az igen erős ázsiai fölénnyel bíró utánpótlás VB-n is kiválóan szerepeltek a hajdúságiak. A 15-17 éves junior korosztályban a Flex-HD kiválósága Bökönyi Klaudia remek egyéni teljesítménnyel bejutott a legjobbak közé és 5. helyezést ért el. A 12-14 éves korosztályban páratlan bravúr, hogy két debreceni egyéni versenyző is kvalifikálta magát a döntőbe: Görgényi Ilona 7., Ruzicska Vanessza pedig 8. helyezést ért el. Mindkét korosztályban több, mint 50 egyéni induló versengett a helyezésekért.

Utánpótlás trióban a 12-14 éveseknél született döntős helyezés, a Flex-HD SE és Óbudai WDSE vegyes egysége Gellén Zsófi, Ruzicska Vanessza és Simon Zsófia összeállításban 5. helyezést ért el. A szintén vegyes összetételű magyar junior csoport Bökönyi Klaudia-Hajdú Kata-Magyar Anna-Ökrös Janka-Ötvös Panna összeállításban egy hajszállal maradt le a dobogó 3. fokáról, nagyon erős versenyben a 4. helyen végeztek.

Az utánpótlás delegáció legkiemelkedőbb eredményét a Flex-HD SE és Óbudai WDSE 12-14 éves csoportja érte el. Gellén Zsófi, Görgényi Ilona, Ruzicska Vanessza, Simon Zsófia és Szőke Csenge magabiztosan jutottak fináléba, ahol szenzációs gyakorlattal bronzérmet szereztek.

Kovácsné Laurinyecz Júlia, a Flex-HD SE elnöke és az egységek felelős felkészítő edzője összességében igen pozitívan értékeli a Világbajnokság eredményeit, elmondása szerint minden döntős helyezés óriási teljesítmény, hiszen ilyen erős mezőny még nem volt a VB-k történetében.

14. Aerobik Világbajnokság Incheon/Korea

Debreceni érdekeltségű eredmények:

Felnőttek:

 • Női egyéni: 8. hely: Hegyi Dóra (Flex-HD)
 • Vegyes páros: 2. hely: Hegyi Dóra (Flex-HD), Bali Dániel (PSN Zrt.)
 • Csoport: 4. hely: Farkas Balázs (Flex-HD), Hegyi Dóra (Flex-HD), Szőllősi Panna
 • (Flex-HD), Bali Dániel (PSN Zrt.), Mazács Fanni (PSN Zrt.)
 • Aerodance: 4. hely: Deák Anna (Flex-HD) Farkas Balázs (Flex-HD), Szalóki Emese
 • (Flex-HD), Szőllősi Panna (Flex-HD), Mazács Fanni (PSN Zrt.), Lendvay Réka
 • (BDSE), Meleg Dóra (Óbudai WDSE), Lőcsei Zoltán (Óbudai WDSE)

15-17 évesek:

 • Leány egyéni: 5. hely: Bökönyi Klaudia (Flex-HD)
 • Trió: 13. hely: Major Adél, Ötvös Panna, Szász Nóra (Flex-HD)
 • 15. hely: Bökönyi Klaudia, Magyar Anna, Ökrös Janka (Flex-HD)
 • Csoport: 4. hely: Bökönyi Klaudia (Flex-HD), Hajdú Kata (Óbudai WDSE), Magyar Anna
 • (Flex-HD), Ökrös Janka (Flex-HD), Ötvös Panna (Flex-HD)

12-14 évesek:

 • Leány egyéni: 7. hely: Görgényi Ilona (Flex-HD)
 • 8. hely: Ruzicska Vanessza (Flex-HD)
 • Trió: 5. hely: Gellén Zsófi (Flex-HD), Ruzicska Vanessza (Flex-HD), Simon Zsófia (Óbudai WDSE)
 • 11. hely: Fejér Fruzsina (Óbudai WDSE, Görgényi Ilona (Flex-HD), Szőke Csenge (Flex-HD)
 • Csoport: 3. hely: Gellén Zsófi (Flex-HD), Görgényi Ilona (Flex-HD), Ruzicska Vanessza
 • (Flex-HD), Simon Zsófia (Óbudai WDSE), Szőke Csenge (Flex-HD)

A Flex-HD SE versenyzőinek felkészítői: Kovácsné Laurinyecz Julianna és Kovács Judit.

Címkék: , ,