A flamand függetlenségpártiak előretörésével zárulhat a belga választás

A televíziós előrejelzések szerint a függetlenségpárti Új Flamand Szövetség (NVA) kerülhet ki győztesen a vasárnapi belgiumi parlamenti választásokból.

VRT televízió adatai szerint az NVA megszerezte a holland nyelvű flamandok szavazatainak többségét, és ezzel a voksok 29 százalékát gyűjtötte be Belgium északi részén, Flandriában. A franciaajkú Vallóniától való elszakadással kampányoló párt megelőzte itt a legutóbbi választásokon győztes kereszténydemokratákat.

A televízióállomás becslése szerint Vallóniában, valamint az ország egyetlen kétnyelvű térségében, a brüsszeli régióban eközben a szocialisták nyerték a választást, a voksok 36 százalékának megszerzésével. Itt a liberálisok végeztek a második helyen, megelőzve a vallon kereszténydemokratákat és a zöldeket.

Belgiumban – ahol északon csak flamand, délen pedig csak vallon pártokra lehetett szavazni, Brüsszelben pedig mindegyikre – azért kellett előrehozott választást tartani, mert áprilisban lemondott Yves Leterme kormánya. A kabinet azután omlott össze, hogy a kormányfő április 22-én bejelentette lemondását, mivel a koalíció egyik flamand pártja visszavonta a kabinet támogatását. Visszalépésüket az okozta, hogy a flamandok és a vallonok nem tudtak megegyezni a Brüsszelt és környékét átfogó választókerület nyelvi határok szerinti kettéválasztásában.

Az országban – amely júliusban veszi át az EU soros elnöki tisztségét – 7,7 millió választásra jogosult polgár lakik, akik számára kötelező a szavazás. A voksolás reggel nyolc és délután három között folyt, a hivatalos eredmények éjszakára várhatók.