A fizikai határzár sokba fog kerülni

Akt.:
Zákány, 2015. szeptember 20. Rendőrök kísérik a Horvátországból érkezett illegális bevándorlókat a gyékényesi vasútállomásra Zákány térségében 2015. szeptember 20-án.
Zákány, 2015. szeptember 20. Rendőrök kísérik a Horvátországból érkezett illegális bevándorlókat a gyékényesi vasútállomásra Zákány térségében 2015. szeptember 20-án. - © MTI Fotó: Máthé Zoltán
Debrecen – Közgazdászok szerint az államhatárok újraépítése rontja az Európai Unió versenyképességét.

A Napló által megkérdezett vezető hazai közgazdászok is tisztában vannak azzal, hogy a magyar-szerb és újabban a magyar-horvát határon emelkedő fizikai határzár kényszerszülte megoldás Magyarország részéről, ugyanakkor meggyőződésük, hogy versenyképességi szempontból Európa bármiféle bezárkózással csak veszíthet.

Inotai András szerint ha az áruk, a munkaerő és a tőke szabad áramlása csorbát szenved, az az európai gazdaság hatékonyságát rontja a többi kontinenssel folytatott globális versengésben. Bod Péter Ákos úgy véli, hogy a határzár a mai formájában rövid távon is fenntarthatatlan, hiszen nemcsak a török és a délszláv vendégmunkások mozgását, de a teljs balkáni áruforgalmat is gátolja.

HBN-PA