„A figyelmet nem lehet megjátszani”

„A figyelmet nem lehet megjátszani”
Debrecen – Dr. Fábián Ferenc hét évig vezette a Kenézy-kórház onkológiai osztályát, akkori betegei jelölték a Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány által tavaly szeptemberben meghirdetett „Az Év Orvosa 2009” pályázatra.

Napló: Hogyan fogadta, amikor megtudta, betegei jelölték Önt az év orvosa díjra?

Dr. Fábián Ferenc: Nagyon meglepődtem, de nem tagadom: legalább annyira örültem is. Korábban már nyertem szakmai díjat, de az teljesen más, amikor egy orvost a betegei terjesztik elő az elismerésre. Ez a munkánk valódi fokmérője.

Napló: Gondolta volna, hogy megnyeri a versenyt?

Dr. Fábián Ferenc: Álmomban sem. Amikor felhívtak a szervezők, szóhoz sem jutottam. Évente megválasztják az év onkológusát, ha ott nyerek, az „feldolgozhatóbb” lett volna. De az, hogy az ország orvosai közül engem tartottak a betegek az egyik legjobbnak, az szinte euforikus boldogsággal tölt el. Ez a díj számomra a legnagyobb elismerés, hiszen azt jelenti, hogy a betegeim tisztelnek és megbecsülik a munkám, elfogadnak emberként és orvosként is.

Napló: Mi a sikerének titka?

Dr. Fábián Ferenc: Nemcsak a betegséget, egy szervet, hanem az egész embert kell gyógyítani. Hiszem és vallom, hogy a daganatos betegségnek lelki okai is lehetnek. Tehát nemcsak a kórral, hanem az ember lelkével is foglalkozni kell, ismerni a családjában előforduló betegségeket, problémákat, konfliktusait – így teljes a kép. Venni kell az időt és a fáradságot, különben nem „működik” a gyógyítás. Lassan 20 éve dolgozom onkológusként, s meg kell mondanom, ez a szakterület más, mint például a sebészet. Ott lehet, hogy csak egyszer találkozik a beteg az orvossal. Nekem van olyan páciensem is, aki már 10 éve jár hozzám háromhavonta. Itt nem lehet megjátszani az érdeklődést, a figyelmet, s ezt a betegek is érzik.