A FIDH szerint sérülnek a jogállamiság alapelvei Magyarországon

Brüsszel – Állandó támadás alatt vannak a jogállamiság és az emberi jogok alapelvei Magyarországon, amióta Orbán Viktor 2010-ben átvette a hatalmat, ezért határozott reakcióra van szükség az Európai Unió részéről – írta pénteken közzétett friss jelentésében az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH).

A 84 oldalas dokumentumban figyelmeztettek: a magyar kormány aláássa a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét azáltal, hogy “fokozta ellenőrzését a média felett, korlátozta az információszabadságot és hatástalanította az Alkotmánybíróságot”.

A közel 180 emberi jogi ligát tömörítő szervezet szerint az utóbbi hat évben elfogadott több mint hatszáz jogszabály, valamint az új alaptörvény “veszélyezteti a demokratikus alapelveket, a jogállamiságot és az emberi jogokat”, illetve “negatívan hat a hatalmi ágak elválasztásának elvére”.

A kormány szisztematikusan meggyengítette vagy ellenőrzése alá vonta a bírói és a törvényhozói hatalmat, a médiát és a civil szervezeteket. “Súlyos aggodalmakra” ad okot Orbán Viktor azon korábbi kijelentése, miszerint “illiberális államot kíván építeni Magyarországon” – írták.

A FIDH kitért arra is, hogy a migránsokat és menedékkérőket megillető jogok megsértése, illetve a kormányzat által 2015 óta folytatott migránsellenes információs kampány “tanúsítja Magyarország ellenszegülését a nemzetközi és az európai jogban foglalt kötelezettségeinek”.

“Ezek a támadások aláássák a demokráciát Magyarországon és az Európai Unió alapértékeit is” – idézte a közlemény Dan Van Raemdonckot, a FIDH főtitkárát.

“Ha nem cselekszenek, megkérdőjeleződik az értékközösségként szolgáló Európai Unió-projekt egésze” – tette hozzá Van Raemdonck, aki szerint az EU-nak biztosítani kellene, hogy a tagállamok mindegyikében tiszteletben tartsa az uniós alapelveket a közösséghez való csatlakozást követően is.

Közölte, az Európai Uniónak ezért fontolóra kellene vennie az alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását is, amely végső esetben akár Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez is vezethet.

– MTI –
hirdetés