A Fidesz "megfontolja" Sólyom kifogásait

A Fidesz megfontolja az államfő észrevételeit a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatban – reagált Lázár János a Fidesz frakcióvezetője hétfőn arra, hogy Sólyom László hétfőn visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a múlt héten elfogadott jogaszbályt.

Az államfő nem értette egyet azzal, hogy a munkáltatók a kormánytisztviselőket indokolás nélkül menthetnék fel a jövőben. A köztársasági elnök álláspontja szerint az indokolás nélküli elbocsátás lehetősége ellentétes az Európai Unió jogával. Az EU Alapjogi Chartája ugyanis kifejezetten biztosítja minden munkavállaló jogát az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemre. Ezzel, a Magyarországra is kötelező európai jogi tilalommal ellentétes egy olyan szabályozás, amely indokolás nélkül teszi lehetővé az elbocsátást.

Sólyom László levelében azt is hangsúlyozza, hogy a kormánytisztviselőkről szóló törvény az indokolás nélküli elbocsátás lehetőségével veszélyezteti a közigazgatás semleges és szakmai szempontokat szem előtt tartó működését. Hiszen akár a felettese utasítását szakmai megfontolások alapján vitató kormánytisztviselő is bármikor tarthat munkája elvesztésétől.

Újra elfogadhatják

A köztársasági elnök emellett utal arra az ellentmondásra is, hogy amíg a minisztériumok teljes közigazgatási kara indokolás nélkül elbocsátható lesz, addig a helyettes államtitkárokra továbbra is a köztisztviselői törvény szigorú felmentési szabályai irányadók.

Lázár János hétfőn arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e a törvény változatlan tartalommal történő elfogadását – amelyet ezután az államfőnek mérlegelés nélkül alá kellene írnia – annyit válaszolt: részletesen megvizsgálják Sólyom László kifogásait és azokat megfontolják. A Fidesz egyébként azt is apró sikernek tartja, hogy az államfő nem az Alkotmánybíróságnek küldte el a törvényt, hanem az Országgyűlésnek küldte vissza.

 

– Független Hírügynökség –