A Fidesz adatgyűjtése ellen tüntetett a Demokratikus Charta a Fidesz székháza előtt

A Magyar Demokratikus Charta nagyjából kétszáz szimpatizánsa demonstrált pénteken a Fidesz fővárosi székháza előtt.

A demonstráción részt vett Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje és a párt több politikusa is. A tiltakozók sárga lapot mutattak a Fidesznek, mert szerintük komoly veszély fenyegeti a demokráciát Magyarországon, miután kiderült, hogy az ÁVH-ra jellemző adatgyűjtést folytat a Fidesz – mondta a Független Hírügynökségnek Bauer Tamás, a Charta egyik alapítója.

Orbán Viktor gyáva, hiszen nem vállalja a felelősséget és a Fidesz, pedig a párt vezetője az elsődleges felelős. Megdöbbentő, hogy a Fideszben nem suttognak, hanem hangosan beszélnek az adatgyűjtésről, ami nyilvánvaló törvénysértés” – mondta a demonstráción Bauer Tamás. Hozzátette: “eddig három demokratikus pártról tudott, de az Országos Választási Bizottság (OVB) döntése óta – ahol az LMP delegáltja is a Fidesz mellett szavazott – kiderült, hogy csak két ilyen párt létezik.”

A megmozduláson megjelent több MDF-es politikus is. Bokros Lajos a párt miniszterelnök-jelöltje a Független Hírügynökségnek elmondta: “ez nem kampányrendezvény és a pártoktól független. Azért jöttek el, mert szimpatizálnak a demonstrációval és mindenképpen fel kell emelni a szavunkat a Kubatov-kazettán elhangzottak ellen”. Hozzátette: “helyes döntést hozott az OVB, hogy megtette a feljelentést” és bízik abban, hogy a rendőrség és az ügyészség pontot tesz az ügy végére. Ezzel ugyanis “a liberális demokrácia minimuma kerül veszélybe”. A megmozdulásra a politikust elkísérte Herényi Károly és Kerék-Bárczy Szabolcs is.

Bauer Tamás szerint a Fidesz ezt a fajta adatgyűjtést már évek óta alkalmazza. De az már nem is meglepő, hogy a Fidesztől ezért senki nem vállalja a felelősséget. Bauer úgy fogalmazott: nem számítottak arra, hogy az OVB ilyen döntést hoz, de arra még inkább nem, hogy a választási bizottság LMP-s delegáltja is a Fideszes javaslatot támogatja, ami elvetette volna az adatgyűjtés miatt történt feljelentést.

– Független Hírügynökség –