A Fidesz 263-a a forintot 263 alá lökte

A Fidesz 263-a a forintot 263 alá lökte
Tartósan a 263 alatt tartózkodik reggel óta a forint az euróval szemben.

Miként két hete, most is fontos előrelépés történt Görögország költségvetési kisegítésében a magyarországi választás napján, de az elemző szerint a magyar piaci rekaciók mértéke azt mutatja: pozitív a fogadtatása a Fidesz kétharmados győzelmének. Ez egyébként már “beaárazódott” az elmúlt két hét várakozásaiba. Makorelemzők szerint rövidesen konkrét gazdaságpolitikai elképzelésekkel kell előállnia a Fidesznek, legkésőbb az IMF-fel és az Európai Bizottsággal folytatódó hiteltárgyalásokon.

A Fidesz 263 képviselővel kétharmadot szerzett a következő parlamentben. Ezt a piac már “beárazta” az elmúlt hetekben – mondta Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. makroelemzője. Szerinte az eredmény fogadtatása egyértelműen pozitív.

A forint jelentősen erősödött hétfőre virradóan, majd folytatódott a folyamat. Reggel 262,6 körül mozgott az euró árfolyama. Miként két hete, most is fontos előrelépés történt Görögország államcsődjének elkerülése érdekében. Ez tükröződik az európai piacokon, de a magyarországi reakciók, így a budapesti tőzsde indexének 2 százalék körüli emelkedése duplája a másutt látható átlagnak – mondta Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.

A piac türelme egyfajta száz nap lehet, vagyis egyértelmű, hogy jön az őszi önkormányzati választás, kellemetlen gazdaságpolitikai intézkedéseket addig esetleg visszatart a Fidesz-kormány – mondta Kovács Roland. Addig fenntartható az eddigi kissé populista beszédmód – tette hozzá. Ettől némileg eltérően Samu János úgy véli, hogy a készenléti hitelről soron következő májusi tárgyalásokon a Fidesznek konkrétumokkal kell előállnia a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság küldöttségeinél. Az üzleti életben erős a várakozás nagyarányú adócsökkentés iránt. “Őrületes” bejelentések nem várhatók, mert nincs is szükség erre – mondta erre a Concorde elemzője.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,