“A fiatalokat nem csábítja haza az alacsony fizetés”

Munkába igyekvő ingázók a londoni Viktória pályaudvaron.
Munkába igyekvő ingázók a londoni Viktória pályaudvaron. - © Fotó: AFP/ Daniel Leal Olivas
Debrecen – Amíg nincs meg a biztos anyagi háttér, addig nem térnek haza a külföldön dolgozó magyarok, véli több fiatal, őket kérdeztük Debrecen főterén.

– Akkor térhetnek haza, ha az ott megkeresett pénzből itthon egy komfortos környezetet tudnak kialakítani maguknak. Esetleg akkor, ha itthon nagy karriert tud valaki befutni vagy családot alapítani – válaszolta Nagy Dániel.

nagy-diniel
Nagy Dániel

– Külföldön jobb anyagi helyzetük lehet a kint dolgozó magyaroknak, többet kereshetnek, így csak akkor jönnek vissza, ha a családjukkal akarnak lenni, a munka miatt biztos nem – fejtette ki Balázs Gergely.

balizs-gergely
Balázs Gergely

Kovács Dániel úgy véli, hogy azok a magyarok jöhetnek vissza, akik már megteremtették maguknak a biztos anyagi hátteret, vagy kint egy olyan céget alapítottak, amit itthonról is működtethetnek.

kovics-diniel
Kovács Dániel

– Külföldön több lehetőség van érvényesülni a munkahelyen, jobbak az anyagi körülmények, jobban megbecsülik az emberek munkáját. Nálam csak a család játszana szerepet ebben – mondta Baki Szmaler Noémi.

baki-szmaler-noemi
Baki Szmaler Noémi

– Szerintem csak a családjuk miatt térnének vissza, azért biztos nem jönnének, hogy kevesebbet keressenek rosszabb körülmények között – jelentette ki Szilágyi Fruzsina.

sziligyi-fruzsina
Szilágyi Fruzsina

Sipos Henrietta szerint csak nyugdíjas korukra térnének vissza, mikor már van egy biztos anyagi hátterük, a fiatalokat nem csábítja haza az itteni alacsony fizetés.

sipos-henrietta
Sipos Henrietta

HBN | Fotók: Molnár Péter


Nem akar huszadrangú csehóban gürizni…

A magyar fiatalok közül kétszer annyian tervezik idehaza a jövőt, mint valahol külföldön.