Helyi közélet

2016.09.25. 08:08

Ízlelgettek, zamatoltak

Debrecen - Jól fogyott a debreceni páros kolbász és a pálinka a hétvégén.

Debrecen - Jól fogyott a debreceni páros kolbász és a pálinka a hétvégén.

Szinte minden ételt és italt kínáló stand előtt sorba álltak szombat délben a vendégek a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén tartott Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivál nagy sátrában.

Madárberkenye és ananász pálinka

A színpadról áradó bárzongora muzsika közepette mi először egy a soltvadkerti pálinkafőzde standját vettünk célba, ahol Kószó Kitti arról beszélt, hogy minden évben visszajárnak erre a fesztiválra. Idén nem kevesebb, mint 24 féle itókával jöttek, melyek között legnagyobb mennyiségben sárgabarack és szőlőpálinkák találhatók. Kiderült, hogy akik ismerik a márkájukat azok elsősorban a legkülönlegesebb készítményüket, a marcipános, keserű mandulás ízű madárberkenye pálinkát keresik. – Akik nincsenek tisztában a felhozatallal azok közül a hölgyek főleg a málna, a szamóca, a vilmos körte és az illatos írsai szőlő pálinkákat kérik, míg az urak inkább a tölgyfa hordóban érlelt nedűket kóstolgatják. Érdekes, hogy az itteni közönség nem ijed meg az erősebb, akár a 62 fokos és a különleges, például az ananász pálinkától sem – fogalmazott Kószó Kitti.

Csirkemell a kolbászok között

Nagyjából a sátor közepén találkoztunk egy középkorú házaspárral, akik a pároskolbász fesztivál ellenére párolt, mézes-mustáros csirke mellett ettek zöldség-, illetve sült burgonya körettel. Szlágyi Gábor elmondta: azért nem a kolbász mellett döntöttek, mert az utóbbi években sok rossz tapasztalatot gyűjtöttek ezzel az étellel kapcsolatban. Érdekes módon Németországban viszont jót ettek belőle a közelmúltban. Felesége, Szilágyi Gáborné hozzátette: sajnos pálinkából is vannak gyenge minőségűek, főleg amelyeket műanyag hordóban érleltek. – Most itt megkóstoltuk a szedret és a birsalmát is, de egyik sem jött be. Viszont a tarpai barackpálinka finomnak bizonyult. Tudja nehéz a minőségit megtalálni. Általában a házi pálinkák sokkal jobbak szoktak lenni, mint a boltban kapható nagyüzemiek – állította.

Jó, de azért nem az igazi

Tőlük nem messze, egy másik asztalnál egy idősebb pár debreceni párost, mustárt és kenyeret pakoltatott a tányérjára.

– Elfogadható, ettem már jobbat is. A régi debreceni azért jobb volt – mondta némi elégedetlenséggel a hangjában Buglyó István. Feleségének viszont kifejezetten ízlettek az első falatok. Buglyó Istvánné elárulta, hogy egy adag párost 790 forintért vásárolt a szomszédos kifőzdében. Ezek után egy-egy almapálinkát fogyasztottak, melyről a feleség röviden csak annyit mondott, hogy jó, nem erős. A férj szerint „sima”, nincs utóíze, nem mar, karcol, vagyis az is elfogadható.

Aszalt szilva a kolbászban

Ezek után erősen furdalt a kíváncsiság, hogy vajon miből és hogyan készül a jó debreceni páros? A kérdésre választ egy a Zamat nagy sátrának bejáratánál Márkó Zoltánék standjánál kaptunk, akiknek egyebek mellett pecsenyesütőjük is van Debrecenben. – A jó kolbász egyharmadrész marhahúsból, egyharmadrész sertéshúsból, egyharmadrész ipari szalonnából áll, melyhez só, bors, fűszerpaprika, fokhagyma és füstölés társul. Mi a régi húsipari recepthez hasonlóval dolgozunk – állította a Márkó Zoltán. Azt is megtudtuk tőle, hogy a fesztiválon háromféle páros kolbászt kínálnak, a klasszikus főtt és sült változat mellett apróra vágott aszalt szilvával dúsított is létezik. A sült volt a legkapósabb. Mi a szilvásat kóstoltuk és nem bántuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában