“A fiatalok rosszabb esélyekkel indulnak”

“A fiatalok rosszabb esélyekkel indulnak”
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – Mennyire érzékeli, hogy munkaerőhiány van az országban? Erre a kérdésre kerestük a választ.

– Kétségtelen, hogy vannak hiányszakmák. Mezőgazdasági gépészként tanulok, ez is annak számít, így bízom benne, hogy el tudok majd helyezkedni – bizakodott Csergei Károly.

csergei_karoly-1
Csergei Károly

– Sokkal inkább munkahelyhiányt érzékelek. Vegyésztechnikusnak készülök, és lehet, hogy el kell majd mennem Debrecenből, ha boldogulni szeretnék – válaszolta Papp Dániel.

papp_daniel-1
Papp Dániel

Hegedűs Norbert szerint az emberekkel van a legnagyobb gond, mivel nem fordítanak elég energiát a tanulásra és a képzésekre. Amondó, mivel a Nyugathoz képest jelentős különbségek vannak a bérezésben is, senki ne csodálkozzon, hogy inkább külföldön próbálkoznak a fiatalok.

hegedus_norbert-1
Hegedűs Norbert

– Szerintem épp, hogy kevés a munkahely; ha valakinek nem speciális végzettsége van, nagyon nehéz lesz elhelyezkednie – felelte Agárdi Kata.

agardi_kata-1
Agárdi Kata

– Az elmúlt évtizedben talán kissé háttérbe szorult a szakemberképzés, és ennek a következménye, hogy mára főleg az ipari szektorban létszámhiánnyal küzdenek – vélekedett Gábor Adrienn.

gabor_adrienn-1
Gábor Adrienn

Daku Katalin úgy véli, sok munkahelyen előnyben részesítik a tapasztalatot, így a fiatalok rosszabb esélyekkel indulnak. Ráadásul sokan nem is akarnak az eredeti szakmájukban elhelyezkedni, ami tovább ront a helyzeten.

daku_katalin-1
Daku Katalin

HBN|Fotók: Derencsényi István