A fesztivál elismert támogatói

Mi a közös pont az AVE Miskolcban, a Prímagázban és a Szerencsejátékban? A Kocsonyafesztivál.

Idén másodszor díjazta a „Több mint legenda…” Közhasznú Alapítvány és az Észak-Magyarország a társadalmi felelősségvállalás terén kiemelkedő cégeket. Míg első évben lapunk TOP 100-as kiadványának bemutatásával kötöttük össze az elismerések átadását, ez alkalommal a Kocsonyafesztiválhoz kapcsolódott a jeles esemény.

A fesztivál hagyományos nyitóeseményének számító Kocsonyabálon Rózsa Edit, a fesztivál alapítója jelentette be, hogy kik az idei díjazottak. Hangsúlyozta: az oklevéllel és emlékplakettel jutalmazott AVE Miskolc Kft., a Prímagáz Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. támogatása sokat jelent a fesztiválnak, és közvetve a térségnek is. Segítségük nélkül veszélybe kerülhetett volna a népszerű esemény színvonala és léte. Egyúttal örömét fejezte ki, amiért a hazai közepes- és nagyvállalkozások is mindinkább felismerik a társadalmi felelősségvállalás jelentőségét, és tevékenységükön túl energiát és pénzt szánnak egy-egy terület, védendő társadalmi, kulturális érték megtartására.

A díjátadás apropóján az elismerésről, a Kocsonyfesztiválról és támogatási stratégiájukról kérdeztük a díjazott cégek vezetőit.

– A Prímagáz Magyarország első számú PB-gázforgalmazójaként jelentős fogyasztói körrel rendelkezik Észak-Magyarországon. Társaságunk meggyőződése, hogy a minőségi szolgáltatásokon felül is kötelességünk tenni hűséges fogyasztóinkért, többek között ezért is támogatjuk hosszú évek óta a miskolci Kocsonyafesztivált. A magyar gasztronómia téli hagyományai, a házi disznóölések és a kocsonya az utóbbi évtizedekben több ponton kapcsolódnak a palackos PB-gáz felhasználásához. A Kocsonyafesztiválon is nagy szükség van a PB-gázra mind a kocsonyafőzéshez, mind a meleget adó hőkandelláberek működtetéséhez – összegezte Kolos Gábor kereskedelmi és marketing igazgató. Hozzátette: nagy elismerés számukra, ha egy város észreveszi és díjazza is, hogy egy cég évek óta támogat egy rendezvényt.

– Meglepődtünk és nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy ilyen elismerést kapunk – hangsúlyozta Varga Zoltán, az AVE Miskolc Kft. egyik ügyvezető igazgatója.

Mint mondta, az AVE Miskolc mindig fontosnak tartotta, hogy anyagi lehetőségeit figyelembe véve támogassa a város kiemelt rendezvényeit. Ebbe a sorba tartozik a Kocsonyafesztivál is, ami véleményük szerint már jó ideje túlnőtt a város és a megye határain.

– Úgy gondoljuk, ha egy gazdálkodó cégnek megvannak a lehetőségei, akkor abban a megyében és abban a városban, ahol tevékenykedik, részt kell vállalnia a térség felemelkedésében. Mi úgy gondoljuk, hogy a kultúra és a sport neves támogatási gesztus – jelezte kérdésünkre.

A Szerencsjáték Zrt.-t is meglepetésként érte az elismerés híre – tudtuk meg Gál Mihály osztályvezetőtől. Mint mondta, jól esik a társaságnak, hogy elismerik azt a munkát, amit a Szerencsejáték Zrt.a CSR terén tesz.

– Hogy miért támogatjuk a Kocsonyfesztivált? Már a kezdetekkor érezhető volt, hogy tartós érték születik. Az idei volt a 10. fesztivál és mostanra a térség legkiemelkedőbb kulturális és gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát – magyarázta. Hozzátette: a Szerencsejáték országosan több hasonló színvonalú rendezvényt támogat, s nem is kell messzire menni a példáért, hiszen a Kocsonyfesztivál mellett az ugyancsak miskolci Operafesztiválnak is évek óta kiemelt partnerei.

– Támogatási koncepciónkban alaptétel, hogy a kultúra, az egészségügy, az oktatás és a sport területét támogatjuk alapítványokon és szervezeteken keresztül. Legalább ilyen fontos kitétel, hogy olyan célokat támogassunk, ami nagyobb csoportokat érint – hangsúlyozta Gál Mihály.

Uri Mariann –