A fészek hidege

A fészek hidege
© Illusztráció: Getty Images
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) megjelenése mintegy varázsütésre oda vezetett, hogy Debrecen frekventált vagy kevésbé frekventált részein egyre-másra új társasházak kezdtek kinőni a földből. Erre mondta azt az egyik piacvezető építőipari cég vezetője, hogy manapság az ügyvédtől az autókereskedőig, a művésztől a szimplán jómódú polgárig mindenki a kereskedelmi célú ingatlan-fejlesztésben látja a legjobb helyen a befektetni való tíz- vagy százmillióit. Petneházi Attila írása.

Szerinte a botcsinálta beruházók jól teszik, ha igyekeznek mielőbb túladni az általuk gründolt társasházi lakásokon, hiszen egy, de legfeljebb másfél év múlva szinte biztosan ki fog pukkanni az állam által ma oly lelkesen fújt ingatlanpiaci lufi.

Vélhetően nem ünneprontási céllal, de egyes közgazdászok arra emlékeztetnek, hogy tíz éve nyögi az ország a lakáshitelekkel erőltetett gazdasági növekedés terheit, és a kormány most megint minden módon ingatlanvásárlásra ösztönöz. Az érvelés már nem is annyira a családok megsegítésére vagy a népesedési politikára összpontosít, hanem a gazdasági növekedés mindenáron történő fenntartása.

Enélkül ugyanis az állami bevételek elapadnak, az államadósságot sem tudjuk fizetni, és akár még a választói lelkesedés is megcsappanhat. A politika megfontolása világos, csakhogy egyes elemzők szerint a lakásépítési támogatások már az első Orbán-kormány idején sem húzták annyira az építőipart és a gazdaság egészét, mint amekkora terhet jelentettek a költségvetésnek.

– Petneházi Attila –


Legyen közel az egyetem és a villamos, a többi nem számít – Lakásépítési körkép megyénkből
Az emberek jószerivel még meg sem tanulhatták, hogy mit jelent a csok, már itt van a nok. Az otthonteremtéssel kapcsolatos intézkedések máris jelentős áremelkedést indítottak el az ingatlanpiacon, ami újabb ingatlanbuborék kialakulásával fenyeget.

hirdetés