A festmény adta havas táj emelte az ünnepi hangulatot

Elkezdődött az adventi programsorozat Püspökladányban is
Elkezdődött az adventi programsorozat Püspökladányban is - © Fotó: Kovács Péter
Püspökladány – Advent első vasárnapján ismét megtelt a szabadtéri színpad környéke – most a gyertyagyújtásra gyűltek össze.

A hideget és a havat ugyan az őszt idéző bíborfényű naplemente helyettesítette, de így is tökéletes karácsonyváró hangulata volt annak a néhány száz embernek, akik elfogadták az önkormányzat invitálását a püspökladányi adventi eseménysor kezdetét jelző első szál gyertya meggyújtására, és az azt követő műsoros estre. Ebben az évben Magyar Lajosné és Szilágyiné Szabó Annamária felajánlásának köszönhetően a polgármesteri hivatal előtti parkban is és a szabadtéri színpad mellett is feldíszítettek egy-egy városkarácsonyfáját. A Városháza elől már tavaly a mostani, a szabadtéri színpad körüli területre költözött át ez a települési program is, amely ebben az évben több újdonsággal is szolgált.

Leginkább helyi előadók

– Nagy hangsúlyt fektettünk a dekorációra. Zagyva Sándor, Püspökladányban élő festőművész az adventre elkészítette a színpad mögötti díszletet, amely a város téli látképe, fő motívumai pedig a két templom és a Városháza előtti szökőkút. Lengyel István fából rénszarvasokat faragott, azokat a színpad melletti körforgalomba állítottuk fel. A gyermekek előszeretettel lovagolják meg a faalkotásokat. A színpad környezetét a városi intézmények felajánlásából származó földlabdás kisfenyőkkel tettük ünnepélyesebbé, a fenyőket advent negyedik vasárnapján kiosztjuk a hátrányos helyzetűeknek – részletezi Erdei Anna, a városi művelődési központ igazgatója, aki a programokról is beszél: – A négy vasárnap estét betöltő rendezvénysorozatunkban elsősorban a helyi csoportok mutatkoznak be, viszont lesznek vendégelőadók is. Rögtön az első gyertya meggyújtásához kötődően a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia mutatja be Magyar Karácsony című műsorát, a harmadik hétvégén a békéscsabai Jókai színház művészei a Karácsonyi álom címmel tartanak bemutatót, míg december 18-án a Sárkánylányok tűzzsonglőrkedését láthatja a közönség. Ugyanerre az alkalomra mézeskalácsház-sütőversenyt hirdettünk.

A Biblia szavaiból

De térjünk vissza az adventi első gyertya meggyújtása alkalmából rendezett örömünnep forgatagába. A színpadon először Rásó János alpolgármester köszöntötte az összegyűlteket, majd ismertette az advent történetét, amiből kiderült, hogy a várakozás időszaka először negyvennapos volt, utalva Jézus negyvannapos böjtjére, 1839-ben készítették az első adventi koszorút, amely állhat fenyő- és tiszafaágakból is, a négy szál gyertya a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömet jelképezi. Pella Pál református lelkész a Biblia szavaiból, pontosabban János örömhíréből idézett. Mindeközben meleg pogácsát és mézessüteményt, valamint forró teát kínáltak az esemény résztvevőinek. A köszöntők után a műsor következett; Kőhalminé Anikó verset mondott, Szabó Hanna Zoé énekelt, továbbá színpadra léptek az óvodások, a Rozmaring Énekegyüttes, a Jázminbokor Magyar Nóta Egyesület és az Erős Lajos Református Általános Iskola diákjai. Az adventi kézműves vásárt a művelődési központ földszintjén rendezték be.

HBN–KZS