A festéssel tud teljes egésszé válni

Akt.:
A festéssel tud teljes egésszé válni
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Horváth-Pásztor Bettina életében a sport és a művészet teljesen jól megfér egymás mellett.

„Munkaidőben” a hatalmas erővel meglőtt labdáktól próbálja megvédeni a kapuját, ám tehetsége nemcsak a kézilabdapályára koncentrálódik, ugyanis kifejezetten ügyesen fest.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Horváth-Pásztor Bettina a kreativitását a képzőművészetben is kiéli, bár komolyan csak a sportkarrierje után akar foglalkozni a festészettel.

Korán eldőlt

– Már kisgyermekként imádtam rajzolni, az oviban is rengeteget ügyeskedtem, majd az iskolában rajzszakkörbe jártam. Ezekben az időkben főként portrékat készítettem, a hercegnők voltak a kedvenceim, a nagymamám az összes rajzomat összegyűjtötte. Az korán kiderült, hogy van kézügyességem, rendszeresen jártam fazekas táborba, de többek között szívesen gobelineztem is. Voltak sikerélményeim, a rajzversenyeken rendre a legjobb három között végeztem. Aztán 14 évesen döntenem kellett, hogy a művészet, vagy a sport, s én a kézilabdát választottam – elevenítette fel a múltat Horváth-Pásztor Bettina, aki elárulta, a családjából mindössze a dédnagyapa festett, de ő is csak hobbiszinten hódolt a szenvedélyének.


Fotó: Derencsényi István


Stresszoldó

– Amikor a suli mellett már rendszeresen jártam edzésekre, akkor is szakítottam időt a rajzolásra és a festésre, de arra már nem maradt energiám, hogy tanuljam a művészetet, autodidakta módon próbálok fejlődni a mai napig. Ösztönből használom az ecsetet, a festésre szükségem van, hogy egész legyek. Örömmel tölt el, ha alkothatok, összhangba hoz önmagammal, jobb kedvre derít. Lehet, hogy kívülről nem látszik, de sokszor elég stresszes vagyok a kapuban, hiszen ez a poszt elég kiszolgáltatottá tudja tenni az embert, s ha felgyülemlik a feszültség, azt festéssel tudom levezetni. Ha azt érzem, alkotnom kell, akkor muszáj ecsetet ragadnom, akár az éjszaka közepén is – mondta nevetve a mindössze 22 esztendős kapus, aki elárulta, leginkább fotókról készíti a portrékat és tájképeket, legszívesebben olajjal fest vászonra, illetve az élénk színek a kedvencei. Bettina általában elajándékozza a képeit, mindössze három alkotása díszíti a lakása falát.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Maximalizmus

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan tud talpon maradni egy művészlélek a sport kemény világában? – Talán azért tudtam megállni a helyem a kézilabdások között, mert maximalista vagyok. Bevallom, néha túlzottan magamra veszek dolgokat, de inkább lelkizősnek mondanám magam, mint érzékenynek. Sokat változtatott rajtam a kézilabda, sokkal nyitottabb vagyok, mint voltam gyerekként – válaszolt a felvetésre a debreceni játékos. Horváth-Pásztor Bettina a nyáron igazolt a DVSC-TVP-Aquaticum csapatához, s meghatározó játékosa volt az alakulatnak az alapszakasz során. A hálóőr továbbra is a pályán képzeli el a jövőjét, ám a művészetet sem akarja teljesen elhanyagolni.


Fotó: Derencsényi István


Kiállítás és galéria

– Minden erőmmel a kézilabdás pályafutásomra koncentrálok, a hobbim nem gátolhatja a karrierem. Ettől függetlenül továbbra is festek, s ha időm engedi, akkor elvégzek egy szakirányú iskolát, vagy tanfolyamot. Karrierem végeztével mindenképpen szeretnék a festészettel foglalkozni, régi álmom, hogy egyszer saját kiállításom legyen, esetleg galériát nyissak – osztotta meg vágyait a Hajdú-bihari Napló olvasóival Bettina.

Szakértő szemmel

Komiszár János debreceni festőművészt kértük fel, hogy értékelje Horváth-Pásztor Bettina alkotásait. – Sok értéket fedeztem fel a képekben, elsősorban a késztetést, ami mindenben – többek között a sportban is – nagyon lényeges. A festészet önmegvalósító folyamat, egyszerűnek tűnik, pedig nagyon bonyolult, sok alapdolgot kell megtanulni, de csak az képes rá, akiben ott van a késztetés – kezdte a szakember. – A tájképek különösen tetszenek, a színek már jobban összeálltak, van összhang és disszonancia is, illetve a grafikus vonalmegoldások ritmikát visznek a festménybe, s a mondanivaló is megfelelő – fogalmazott a szakértő.

– Boros Norbert –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek