Helyi közélet

2008.03.16. 11:43

Odafigyelve vásároljunk húsvétra

<p>Debrecen - A Kikelet hadművelet keretében a kis- és nagykereskedéseket, valamint a szürke és fekete gazdaságot vizsgálta/vizsgálja a Fogyasztóvédelmi Hatóság február 21-től március végéig.</p>

Kicsit több, mint egy éve működik együtt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és egy civil szervezet, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) az országban egyedülálló módon.

A Megyeházán nyitott irodában várják és segítik a fogyasztói jogokkal kapcsolatban a hozzájuk fordulókat – tudtuk meg Makay Zsolttól, a megyei közgyűlés tanácsnokától.

A Kikelet hadművelet keretében a kis- és nagykereskedéseket, valamint a szürke és fekete gazdaságot vizsgálta/vizsgálja a Fogyasztóvédelmi Hatóság február 21-től március végéig – tájékoztatott Jeney Géza, a Fogyasztóvédelmi Hatóság regionális igazgatója.

Elsősorban a húsféléket és az édességeket vették górcső alá. Kis- és nagykereskedések esetén 99 esetet vizsgáltak, 46 százalékban találtak kifogásolnivalót, és hárommillió forintnyi bírságot szabtak ki. A piacokon 10 milliós értékben találtak olyan árut, amelynek eredetét a kereskedők nem tudták igazolni.

Negyven egységet vizsgáltak, hetven százalékuknál akadt probléma, és összesen 4 millió forint bírságot szabtak ki. Sokan nem veszik figyelembe, hogy a piaci árusításra is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint egy üzletre.

Hajnal Zsolt, a FOME elnöke elmondta, figyeljünk oda húsvétkor a sonka fogyaszthatósági idejére, arra, hogy csontos vagy csont nélküli, füstölt vagy csak füst ízű, hogy ne csak otthon derüljön ki; a csokoládé pedig valóban csokoládé-e, nem pedig bevonó- vagy tejmassza.

Felhívta a figyelmet továbbá, hogy tojás vásárlásakor figyeljünk a jelölésre, és festett, főtt változatot soha ne vegyünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában