A fellépők mosolya vízálló volt

A fellépők mosolya vízálló volt
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Lengyel, cseh, francia, olasz és ciprusi csoport is színesítette a karneváli felvonulást.

A Szent Anna Főplébánia „300 – Katolikus újjászületés” című virágkocsija nyűgözte le a közönséget leginkább a 46. Debreceni Virágkarneválon. A Tamus István tervezte alkotásra – tizenöt másik kompozíció mellett – sms-ben szavazhatott augusztus 20-án a nézősereg, míg a tizenöt ismert „tiszteletbeli nagykövet” pontozólapon értékelhette a felvonuló csoportok produktumait.

A fellépők fegyelmezettsége és kitartása előtt mindenki főt hajtott, ugyanakkor a művészeti teljesítmény alapján a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület, valamint a R’n’B Dance Team lett az idei karnevál legjobbja.

Nyitányként a kerékpárosok gurultak be a Kossuth térre, majd a Főnix Rendezvényszervező kocsiján a koronázási ékszerek.

Fotó: Derencsényi István (galéria) Fotó: Derencsényi István (galéria) ©

Ezután – ahogyan minden évben – a történelmi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret a Nagytemplom előtt. A tömeg bosszúsan, de fegyelmezetten viselte a szűnni nem akaró esőt.

Szent István király előtt tisztelegve ünnepi zászlófelvonás zajlott a főtéren, az államalapító Déri téri domborműve előtt dr. Papp László, Debrecen polgármestere beszélt. – Olyan államférfiról emlékezünk meg, aki igazságos, békeszerető, szükség esetén béketeremtő, ezzel együtt erényes gyakorlója volt a rábízott hatalomnak – fogalmazott.

A karneváli menetben egyedül az Aquaticum virágkocsiján csúszdázó füligmosoly figurák öltöztek a körülményekhez illőn: fürdőruhában senki sem óvakodik attól, hogy vizes lesz… Nem úgy latin kis ruhában, mint a táncosok jó része vagy értékes hangszerrel a kézben, mint az őket kísérő zenekarok. Virágkarnevál idején szokatlan élménnyel szembesülhetett csütörtökön a vasútállomás felől a toronyiránt haladó: a pocsolyáktól és az épületek ereszei alól is kiszoruló néhány esernyő szélétől eltekintve könnyedén juthatott el a cívisváros szívéhez.

Latin zene a ponyva alól

Útközben egy tízéves forma lány különös mamusszerű lábbelijére lehetett figyelmes, mire rájött: a fellépő a topánját óvja az esőtől a cipővédővel. Szembetűnhetett egy hatalmas zenélő fekete nejlon is: a limuzin vontatta kocsi berendezését ponyva takarta, az alól azonban töretlenül szállt a szamba, s némi fókuszálással megpillantható volt egy kongát csapkodó kéz is. Ettől máris könnyebb volt elképzelni a latin-amerikai hangulatot idéző zenekart.

Ázottan, vacogva

A lelátóhoz érve feledni lehetett a karnevál keserítő időjárást és végre bele lehetett ereszkedni az ismerős, a táncosok tekintetében felfedezhető érzésbe.

Fotó: Derencsényi István (galéria) Fotó: Derencsényi István (galéria) ©

Ázva-fázva, de széles mosollyal adták elő azt, amivel régóta készültek. Az érzés azonban nem tartott sokáig, mert nem lehetett nem észre venni a „vacogó” virágcsokrot a tavalyi győztes Álmosd egyik képviselője kezében a hagyományteremtő szándékkal Debrecennek ajándékozott selyemzászló-átadás alatt. Vagy azt, hogy a látványos tollas eszközök – melyek piros pihéit máskor csak a lendítés szele borzolja –, most egy szomorú fűz alakját vették fel… A reggel nyolckor még dugig telt tribünről még a felvonulás vége előtt kopni kezdtek az emberek.

Rövidített program

A szervezők műsor közben bátor, emberséges döntést hozva besűrítették a művészeti csoportok produkcióit, hogy a szereplők minél kevesebb ideig legyenek a szabad ég alatt. Lerövidült az a műsor is, amely az ünnepélyes zászlófelvonást ölelte körbe.

A Bocskai István Lövészdandár katonái Berecz András énekével és a Debreceni Helyőrségi Zenekar játékával kísérve, illetve néptáncosok közreműködésével zászlófelvonással tisztelegtek az ősök előtt Szent István király és az államalapítás ünnepén.

Állnia kellett a sarat annak, aki végignézte a felvonulást, de megérte. Pompás virágkocsikból, színvonalas, látványos produkciókból állt össze idén is a debreceni virágünnep délelőttje.

HBN–HABE


A Virágkarneválról jelentjük
Bár az időjárás sok programnak keresztbe tett, a karneváli felvonulást mégis megtartották Debrecenben. Igaz, rövidebb útvonalon és szakadó esőben, de hála a fellépők áldozatos munkájának, valamint a közönség kitartásának, a Virágkarnevál hangulatát idén sem kell nélkülöznie a cívisvárosnak.

hirdetés