“A félelem már tapintható”

Akt.:
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Hajdúböszörmény – Az országban kifejezetten rossz lett a hangulat – vélekedett Gyurcsány Ferenc.

Ahhoz képest, hogy úgy készült, „nem sok babér terem a baloldalnak ezen a vidéken”, Gyurcsány Ferenc kifejezetten örült, hogy nem üres terem várta, hanem közel 120 érdeklődő fogadta a hajdúböszörményi művelődési központ pódiumtermébe meghirdetett lakossági fórumon. Ez még nem a kampány – szögezte le a Demokratikus Koalíció elnöke, aki miután üdvözölte megyei ismerőseit, polgármestereket, politikusokat, arról beszélt, hogy miért is fontos az országjárás. „Szeretnénk meghallgatni önöket, intézményeket, családokat, vállalatokat, hiszen az ellenzéki kritika a dolgunk; amikor az ember kormányon van, úgysem ér rá” – indokolt.

Érdemes beszélgetni

A DK elnöke kedden Görbeházán szimpatizánsokkal is találkozott, járt Józsán, illetve Hajdúböszörményben, ahol nehéz sorsú családokkal beszélgetett; és a hajdúböszörményi főiskolára is ellátogatott. Általában nem mindenhol fogadják tárt karokkal, olykor az iskolaigazgatók sem tudják „hova tenni” érkezését, pedig képviselőként szabad a bejárása minden intézménybe – mondta a politikus hozzátéve, a hajdúvárosban nyitottan fogadták. – Úgy döntöttem, levélben közlöm az érkezésemet előre, így nem kell attól tartanom, hogy megijesztek bárkit is. No de hogy mit is értett megfélemlítésen a politikus, kifejtette: szerinte a rendszer megtöri az emberek gerincét, alakoskodásra kényszerít. A polgárok többsége fáradtan, erőt vesztve néz a holnapba; óriási a távolság a kormány sikerpropagandája és a hétköznapok hiánya között. – Olyan fajta félelmet tapasztaltam, amelynek nincs is előzménye az utóbbi évtizedekben, sőt még a ’80-as évek második felének levegője is szabadabb volt. Rühelljük az alakoskodást egy párkapcsolatban is, mégis sokan teszik: hogy „tetsszünk a polgármesternek, az igazgatónak” – folytatta.

Valami elromlott

– Mi sem bizonyítja jobban, hogy valami véglegesen elromlott, mint az, hogy picit titkolózunk, de kérem, valahogy túl kell élni a rezsimet! – boncolgatta a közhangulatot Gyurcsány Ferenc, miközben kiemelte, a szavazófülkében következmények nélkül lehet őszinte az ember. Így tett ő maga is, a hallgatóság például megtudhatta, hogy szoba-konyhás, udvari árnyékszékes házban nevelkedett, jórészt anyja fizetéséből, hiszen az apja olykor elkóricált. Nem az a szegény, aki nem akar dolgozni – cáfolta Orbán Viktor miniszterelnök kijelentését, szerinte az emberek sokasága bármit elvégezne pár ezer forintért. „Orbán mai szabályaival nem járhattam volna egyetemre” – utalt gyermekkori anyagi helyzetére, egyúttal az oktatási rendszert is bírálta.

Sok a szegény

„A kormány a múltról beszél, hiszen menekülni akar a sors elől, ahelyett, hogy elismerné, tudni kell veszíteni, nem megvadulni, és megfojtani az ellenzéket” – folytatta a körülbelül 8 ezer tagot számláló DK elnöke. Úgy érzi, az ellenzéknek most nagyobb lehet a támogatottsága, hiszen az emberek igénylik a normális, kiegyensúlyozottabb viszonyokat. A nagyvonalúság, a nyitottság jellemzi a politikájukat, de ha nem lesz megállapodás a baloldallal, önálló pártként indulnak a választásokon – mondta Gyurcsány.

A fórum végén egyebek között romakérdésről, és főleg a szegénységről kapott információt és kérdéseket a környező településekről érkező jelenlévők részéről, majd dedikálta könyveit.

HBN-BB

Zászlót bontott a Jobbik

Gyurcsány Ferenc állampolgárságot, a határon túliak szavazati jogát, valamint a jobboldal Trianonért való felelősségét firtató kérdéseit követően a hajdúböszörményi Jobbik jelenlévő tagjához bejött egy párttársa, valamint a helyi elnök, és Árpád-sávos zászlót bontottak. Egy kis huzavonát, és szóváltást követően kivezették őket a teremből, bár a párt tagjai szerették volna feltenni kérdéseiket.  

– Íme a nemzeti érzelmű fiatalok – mondta a szónok, aki útja során kevésszer tapasztalt ilyet – tette hozzá.