A fehérorosz elnök a tranzitvezetékek elzárásával fenyeget

Az Európa felé tartó orosz gáz- és olajvezetékét lezárásával fenyegetett pénteken Alexandr Lukasenka fehérorosz elnök, amennyiben Moszkva a következő két napon belül nem rendezi a tranzit miatti tartozását.

“Ismét figyelmeztetem a kormányt: ha a Gazprom a következő napokban nem fizeti ki teljes egészében a szolgáltatást, az oda vezet, hogy felfüggesztjük az olajra és gázra vonatkozó szállítási szolgáltatást” – áll az elnök irodája által kiadott közleményben.

Egy nappal korábban az orosz energiaipari óriás 228 millió dollárt fizetett Fehéroroszországnak tranzitdíjként, ám Minszk szerint a Gazprom teljes hátraléka 260 millió dollár volt. Ezt azonban az orosz vállalat közleményben utasította vissza, mondván, a jelenleg érvényes szerződés értelmében nincs tartozásuk Minszk felé.

Lezárult a négynapos gázvita

Csütörtökön egyébként Fehéroroszország is kifizette a Gazprom fel felhalmozott, csaknem 200 millió dollár értékű tartozását, amivel lezárult a négynapos gázvita, amelynek során a Gazprom folyamatosan csökkentette a Fehéroroszország felé irányuló gázszállítást. Erre válaszul Minszk egy idő után az országon áthaladó, Európába tartó tranzitgáz-vezetékeket kezdte csapolni. Miután azonban mindkét érintett fizetett, a Gazprom ismét megnyitotta a csapokat.

– Független HÍrügynökség –