A falu szeme mindent meglát

Akt.:
A falu szeme mindent meglát
© Illusztráció: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – A gyanús idegen vagy az ismeretlen autó láttán szinte azonnal működésbe lép a riadólánc.

Néhány évvel ezelőtt a polgárőrség útjára indította a Szomszédok Egymásért Mozgalmat (SZEM), melynek sikere a Juliska nénik és a Péter bácsik éberségén múlott. A bűnmegelőzési program Tépén például (ahol mindenki ismer mindenkit) figyelemreméltó eredményeket hozott.

Fő az éberség

Az ötletgazdák célja pontosan az volt, hogy a gyanús jelenségek kapcsán kifejlessze az emberek éberségét, valamint, hogy megtanítsa őket egymás érdekében összehangoltan cselekedni. Ehhez persze az kell, hogy a szomszédok ismerjék egymást, és szükség esetén számíthassanak a másikra. Balogh András, Tépe polgármestere az egyik erősségüknek éppen azt tartja, hogy egy ilyen apró faluban mindenki mindenkit ismer, ezért aztán semmi és senki nem maradhat titokban. – Tizenhárom közterületi kamera is segíti a helybeliek éberségét, akik bizony ha bármi gyanúsat észlelnek (akár a függöny mögül kikukkantva) azonnal jelentik. Ha mondjuk az ismeretlen jármű lassan araszolva pásztázza a falut, már veszik is a telefont és riasztják egymást, a rendőrséget vagy akár a polgármestert. Szóltak például a helyiek, hogy ismeretlenek házalnak Tépén a portékájukkal. A rendőrökkel kimentünk és villámgyorsan kiutasítottuk őket a faluból. Csak így tudtuk elérni azt, hogy a vagyon elleni bűncselekmény fogalma ismeretlen errefelé – mondta.

A polgárőr segít

Szalay Csaba, Váncsod polgármestere nem kertelt: az igazság az, hogy itt nyaralni nem nagyon van pénze az embereknek, de ha valaki tartósan nincs otthon, akkor a polgárőrség fokozottan figyel az ingatlanára. Korábban elég fertőzött volt Váncsod a vagyon elleni bűncselekmények terén, de mára a bűnesetek száma szerencsére visszaszorult.

Sajnos, az egymásra való odafigyelés ösztöne eléggé eltompult az emberekben, és inkább behúzzák a függönyt, ha valami rendelleneset tapasztalnak. Ezért is értékelődik fel a polgárőrség szerepe

– mondta a polgármester, aki egyébként maga is polgárőr, és büszke arra, hogy éves szinten ha két-három bűneset történik a falujukban.

Eszenyi Antal, Bedő polgármestere szerint az csak természetes, hogy a szomszédok figyelnek egymásra, ráadásul be van kamerázva az egész község. Elmondása szerint a fix kamerák mellett olyan is van, amelyik az átjátszó állomás tetejéről folyamatosan pásztázza a falut. „Ha idegen ember vagy autó jön, már lesik; ha pedig többször látják, akkor jönnek, hogy vajon mit keres ez itt – utalt a jelenség pszichológiájára a települési vezető.

Csalóka statisztika

A szomszédok Ártándon is figyelnek az idegenekre, a településőr pedig minden este bejárja a falut. – Mivel határtelepülés vagyunk, a rendőrséggel szoros a kapcsolatunk; ha akarjuk, ha nem a rendőrautók napjában többször áthajtanak a településünkön – árulta el Benkő Sándor polgármester, aki szerint már maga a járőrkocsik látványa is távol tartja a rossz embereket a bűntől. Elmondása szerint vagyon elleni bűncselekmény gyakorlatilag nem történik Ártándon, bár a statisztikák nem feltétlenül ezt mutatják. – A határátkelőnél történő valamennyi jogsértés a mi falunk statisztikájában jelenik meg, papíron tehát rosszabb a helyzet, mint valójában – árulta el.

– Petneházi Attila –


Nem téma a nyaralás

Vekerden többnyire idős és kispénzű emberek élnek, így a megye legkisebb településén kevés család életében központi kérdés a vakáció beköszöntével, hogy hová menjenek nyaralni – tudtuk meg Juhász István polgármestertől. A települési vezető elmondta, hogy nappal a falugondnok és a közmunkások a falu szemei, hét végén pedig a szomszédok egymásra is jobban odafigyelnek. Az idős emberek persze ritkán mozdulnak ki a házaikból, a gazdálkodókat meg a dolog nem engedi elutazni.


SZEM 2.0

Amikor egy település vezetői az ott élők életminőségének a javítását tűzik a zászlajukra, két alapvetésre biztosan gondolnak. Az egyik, hogy az általuk képviseltek munkához jussanak a településen, vagy legalább a közelében, a másik pedig, hogy amíg a ház ura a gyárban a napi betevőért tüsténkedik, a betörők otthon ne lopják ki a szemét. Petneházi Attila írása.

hirdetés