A falu hatodát a szél megrongálta

A falu hatodát a szél megrongálta

Vajdácskán hetvenkilenc ház tetejét bontotta meg a szokatlanul erős szélvihar, három településen éjjel nem volt áram.

A Bodrogköz kapujának három települése nagyon megszenvedte a rendkívüli időjárást vasárnapról hétfőre virradóra.

Iskolai szünetek 

Alsóbereckiben és Bodroghalomban vasárnap este megszűnt az áramszolgáltatás. Miután a települések oktatási intézményei központi fűtéssel üzemelnek, az áramkimaradás következtében leálltak a vízszivattyúk, így gyakorlatilag ezek az épületek fűtés nélkül maradtak. Emiatt Alsóbereckiben és Bodroghalomban hétfőn elmaradt a tanítás és az óvodásokat is hazaküldték. Információink szerint hétfőn délelőtt helyreállt az áramszolgáltatás és újraindították a fűtési rendszert. Alsóbereckiben kedden már lesz tanítás, Bodroghalomban viszont csak szerdától várják a diákokat és az óvodásokat. 

Repülő cserepek 

Vajdácskán ugyanez volt a helyzet azzal súlyosbítva, hogy itt a szél hatalmas pusztítást végzett a településen. Iski Györgyné, Vajdácska polgármestere elmondta, a falu 450 házából 79-nek a tetejét kisebb-nagyobb mértékben megtépázta a szél.

Hétfő hajnaltól folyamatosan dolgozunk a kárfelmérésen és a helyreállításon – mondta Iski Györgyné. – A közmunkásokkal együtt minden idős embert felkerestünk. Ahol kellett, kiástuk a hó alól az utat a házig, fát hasogattunk, befűtöttünk, boltba mentünk és vásároltunk. Volt, ahol a vízvezeték is elfagyott. Ahol van biztosítás, ott alighanem megtérül majd a kár, amelynek mértékét még csak hozzávetőlegesen sem tudjuk egyelőre megmondani. Délelőtt tizenegykor állt helyre az áramszolgáltatás. Reggel hat órakor az iskola tornatermében nulla fokot mértünk. Kedden ezért még biztosan nem lesz tanítás.

A legtöbb helyen már megkezdték a károk helyreállítását – teszi hozzá Kiss István alezredes, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Sárospataki Kirendeltségének vezetője, aki reggel óta Vajdácskán tartózkodott. – Szerencse a szerencsétlenségben, hogy hiába tartolt a szél, egyetlen ház sem vált lakhatatlanná.

Este hat órakor három négyzetméternyi cserép hiányzott a tetőnkről – mondja Pásztor Krisztián. – Este nyolckor már tíz négyzetméter. Folyamatosan dolgoztunk egész éjszaka, egy szemet sem aludtunk. Fújt a szél, hideg volt, hordta a havat, áram nem volt, a kisgyerekünk gyakran felriadt és sírt, a jószágok nyugtalankodtak. Nem kívánom senkinek ezt az éjszakát. Aminek viszont egy kicsit örülni tudok, hogy most is kiderült, a szomszédainkra és a barátainkra mindig, mindenben számíthatunk, hiszen első szóra jöttek és velünk együtt dolgoztak.

B.G.