A falon is túl

A falon is túl
© Illusztráció: telegraph.co.uk
A görög kormány elment a falig, sőt, mintha már a túloldalán lenne. Tárgyalna, a meghosszabított határidő kitolásának a pótmeghosszabbításáig, utána népszavazással döntene az előtte álló dilemmáról. Szőke Tímea jegyzete.

Egy olyan népszavazással, amiben a népnek – két, az átlag görög polgár számára nem könnyen hozzáférhető dokumentumra hivatkozva – kellene állást foglalnia egy nagyon súlyos gazdasági kérdésben. Olyanban, amire természetesen tud igent vagy nemet mondani, de valószínűleg inkább vérmérséklete, mint józan megfontolás alapján, mivel (más nációkhoz hasonlóan) a görögök többségének sincs közgazdász diplomája. Emellett, a válasz következményei sem egyértelműek: ha nemet mondanak, az államcsődöt jelent vagy csak további tárgyalásokat? Maradnak az eurózónában vagy az Unióból is kilépnek?

Vélhetjük, hogy demokratikus dolog az ügyben népszavaztatni, de azt is, hogy a Ciprasz-kormány a népre akarja tolni a felelősséget. Ugyanis az a dolga, hogy döntsön, és van álláspontja is, mi a helyes; a „nem” mellett kampányol, de maga nem akarja kimondani.

Mindenesetre, a kedd éjféli határidő sok mindent megváltoztathat (talán ez az írás is okafogyottá válik), de lehet, hogy semmit, csak tovább tolják a falat…​

– Szőke Tímea –