A fagyveszély nem múlt el

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: AFP
Debrecen – Legalább talajközeli fagyok eshetőségére mindenképpen érdemes felkészülni. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrátudományi Központjából.

Tavasziasan enyhe napok után jelentős lehűléssel ért véget március utolsó hete Kelet-Magyarországon. Kisebb régióktól eltekintve csapadékból az átlagnál jóval kevesebb hullott.

Ébredő vegetáció

Dinamikus felmelegedés vette kezdetét a hónap utolsó dekádjában, de kezdetben még igen alacsony éjszakai hőmérsékletekkel kellett szembenéznie az ébredő vegetációnak. 23-án és 24-én sokfelé mértünk -2 –-4 fokos hajnali minimumokat, de voltak olyan körzetek is, ahol rövid időre -5 °C alá szállt a hőmérséklet. 25-étől kezdődően mindenütt megszűntek a fagyok, a legalacsonyabb hőmérséklet 5 és 10 °C közé emelkedett. Ugyanez a tendencia jellemezte a nappali értékeket is, a kezdeti 12-17 fok után már 22-23 fokos maximumokat is mérhettünk. Az enyhe napokat követően viszont erőteljes lehűlés vette kezdetét, a hét legvégén viharos szél kíséretében hideg légtömeg árasztotta el a Kárpát-medencét, s újra a 10-15 fokos tartományba esett vissza a nappali felmelegedés. A napi középhőmérséklet mindössze néhány nap erejéig alakult 10 fok felett, az időszak elején és legvégén egyaránt 4-9 fok között szóródtak az értékek.

Jó a magvaknak

A talaj felső öt centiméteres rétegének napi középhőmérséklete 6-11 °C között mozgott. A korai vetések csírázó magvainak környezetében optimálisnak mondható hőmérsékleti viszonyok voltak jellemzők, hiszen még a leghidegebb órákban is legalább 3-4 fokos értékeket mérhettünk ebben a talajszelvényben. A kevésbé hidegtűrő kultúrák, valamint a virágzásban egyre előrehaladottabb csonthéjas gyümölcsfajok szempontjából viszont fontos megjegyezni, hogy a tavaszi fagyveszélyes időszak továbbra sem ért véget. Legalább talajközeli fagyok eshetőségére tehát mindenképpen érdemes felkészülni, és szükség esetén gondot fordítani a fagyvédelemre. Országosan még mindig a Tiszántúl hazánk legszárazabb vidéke, ezúttal is itt mértük a legkevesebb csapadékot.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés