Helyi közélet

2013.05.12. 17:26

Így is lehet rezsicsökkentés

Az még Bécsben is újdonságnak számít, hogy olyan szociális bérlakások építésébe kezdtek, amelyeket minősített passzívháznak szánnak, vagyis a fűtési költségük csaknem nullának megfelelő. Az épületek fenntartási költségei szoros összefüggésben vannak az energiafelhasználással.

Az még Bécsben is újdonságnak számít, hogy olyan szociális bérlakások építésébe kezdtek, amelyeket minősített passzívháznak szánnak, vagyis a fűtési költségük csaknem nullának megfelelő. Az épületek fenntartási költségei szoros összefüggésben vannak az energiafelhasználással. Egy alacsony energiaigényű ház rezsije is alacsony. Ausztriában régóta építenek szociális bérlakásokat. Ezeknél kiemelt fontosságú volt mindig is az energiatakarékosság, mivel bérlőik nem a felső tízezerből kerülnek ki.

Tetőre úszómedencét

A projekt három blokkban fog megvalósulni. Az első ütem 128 lakásos lesz. A szociális bérlakásokhoz szociális létesítmények is tartoznak. Így külön óvoda és egészségügyi részleg is épül. Sőt, az egyik tömb tetőjére még úszómedencét is terveztek. A falakon 30 cm vastag, fokozott hőszigetelő képességű grafit adalékos polisztirolhab gátolja meg a meleg szökését.

Sok a gyenge szigetelésű

Magyarországon nem hogy a szociális, de a bérlakás építés sem tudott gyökeret verni. Sőt, jelenleg soha nem látott mélységben van maga a lakásépítés is. Új, energiatakarékos lakások épülése híján nincs más választás, mint a meglevő épületállomány energiafelhasználásának radikális csökkentése. Itthon a családi házak túlnyomó többsége, mintegy 1 millió 800 ezer épület gyengén szigetelt. Ha ezeket az épületeket felújítanák, a földgáz importot jelentősen, akár negyedével is csökkenteni lehetne.

Ha nem tesszük ezt meg, úgy viszont továbbra is ki leszünk szolgáltatva az energia szállítóinak - mondta Kruchina Sándor, az Austrotherm szakértője.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában