A drónos permetezés egyelőre illegális, szankcióval járhat

A mezőgazdaságban is szeretnék munkára fogni a drónokat
A mezőgazdaságban is szeretnék munkára fogni a drónokat - © Fotó: ÉKN
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. E célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hatályos jogszabályi előírás szerint a hazánkban forgalmazott növényvédelmi gépeket típusminősítési eljárásnak kell alávetni, melyben ellenőrzik, hogy a permetezőgép megfelelően működik, szórásképe egyenletes, és használata nem okoz elfogadhatatlan környezeti terhelést. A drónokra vonatkozóan nincs elérhető típusminősítési szabvány. Ennek megoldásán az illetékes hatóság és a Nébih közösen dolgozik. A jogi környezet rendezése szintén szükséges; a szakemberek kidolgozzák, milyen végzettséggel kell rendelkeznie a permeteződrón pilótájának, és milyen feltételekkel végezhető a drónnal történő permetezés. E munkát az Agrárminisztérium és a Nébih végzi.

Az engedélyezett növényvédő szerek alapvetően földi kijuttatásra készültek, a légi műveletet merev szárnyú repülőgép vagy helikopter végezheti, „szórási” vizsgálatok alapján meghatározott feltételek szerint. Drónos kijuttatásra nincs minőségtanúsított vizsgálat, annak hatásait nem ismerjük. Így, bár a Nébih támogatandó iránynak tartja, drónnal permetezni még tilos.

HBN