A drog az rossz – diákszemmel

A drog az rossz – diákszemmel

Tizenévesként az ember hány
drogmegelőzésen vesz részt?- Ha minimum
négyen nem, akkor egyen sem. Milyen feleslegesnek
tartottuk még általános
iskolában ezeket az előadásokat. Nem
értettük, miért veszik olyan komolyan
ezt a látszólag tőlünk oly’ messze
álló dolgot. Mára már
gimnazista fejjel minden világossá
vált.

“A fiatalok 50%-a optimistán tekint a világra, a másik felének nincs pénze drogokra.”
Kisiskolásként mindenki úgy gondola, hogy soha sem fog inni, dohányozni illetve drogozni. Mikor erről beszélnek, büszkeség tölti el a kisfiúkat, s kislányokat, mert azt hiszik, hogy igazuk is lesz.
Ám sajnálatos módon sokan nem tartják be egykori könnyelmű kijelentésüket. Aktív dohányosok lesznek és büszkeségük 4-5 év múlva már csak az lesz, hogy mennyire sikerül berúgni a múlthétvégén. Ez még a “szolidabb” eset. Bármilyen szörnyű, létezik ezeknél egy sokkal komolyabb függőség is. A kábítószer. Szinte minden ember találkozik legalább egy fajtával fiatal évei alatt. Van, aki kipróbálja és persze olyan is van, aki nem. Nem tanulmányoztam az eddig megjelent kutatásokat e téren, ám minden meggyőződéssel merem azt írni, hogy nagyobb arányban vannak azok, kiknek valami köze van illetve volt egyes narkotikumokhoz.
A mai világban “menő” dolognak számít drogozni a fiatalok körében. Fel lehet háborodni, érveket lehet hozni ellene, de e tényen nem lehet változtatni.
Szerencsére elég sok tinédzser elítéli kábítószerfüggő embertársait, próbál rajtuk valahogy segíteni, ám ők nem törődnek ezzel, kinevetik a szerintük “tudatlan” embertömeget.
Hogy miért nőtt meg a kábszerrel élő fiatalok száma az utóbbi években? Nehéz dió, bár én a különféle stílusirányzatok hatására illetve a depresszióra való hajlamosságra tippelnék.
Kábítószer használata és terjesztése bűncselekmény. Nagyon sokan nem veszik komolyan ezt a tényt. Úgy gondolják, hogy miért pont őket kapnák el. Jogos, bár ki tudja, melyik szórakozóhelyen lesznek a rendőrség civilnek öltözött emberei a következő hétvégén?
Jobb vigyázni ezzel s visszaemlékezni gyermeki ártatlanságunk korára, mikor oly’ szilárdan állítottuk, hogy rendes felnőttek leszünk. Mennyi nagyratörő álmunk volt! Vadászrepülő pilótától kezdve állatorvosig.
Merjünk álmodni drogok nélkül is!

Tiba Ágnes
11.b
Bocskai István Gimnázium