A drágulás miatt egyre több a bérlakás

Akt.:
A drágulás miatt egyre több a bérlakás
© Fotó: Pixabay
Budapest – Mit tehetünk, ha nem tudunk saját lakásba fektetni?

Az egyre bővülő magán- és intézményi ingatlanbefektetőkből kialakult új tulajdonosi réteg tudja csak követni a dinamikusan növekvő árakat, míg az otthonkeresők egyre nagyobb csoportjának kell megbarátkoznia a lakásbérlés lehetőségével. Érdemes felkészülni a változásokra, és a saját tulajdonú ingatlanvásárlás helyett alternatív befektetési lehetőségeken is gondolkozni – hívja fel a figyelmet a Duna House közleménye.

Egyre több bérlő

A változó trend a budapesti ingatlanpiacon mutatkozik a legerősebben. Itt 2014 közepéig az első lakásukat vásárlók voltak jelen legnagyobb arányban, a befektetők száma azonban gyors emelkedésnek indult. Mára egyértelműen a befektetések dominálnak a fővárosban, a befektetési célú vásárlások aránya jelenleg eléri a 40 százalékot, és ezzel párhuzamosan a piaci bérlakások száma is növekedett.

A KSH adatai alapján a fővárosban 2017-ben már a háztartások 8,4 százaléka bérelte a lakását, miközben a saját tulajdonú ingatlanok aránya fokozatosan csökkent. Az árak emelkedésével a folyamat erősödésére számolnak a szakemberek, és így elindulhat a nyugati nagyvárosokban már megszokott albérleti kultúra kialakulása hazánkban is.

Az ingatlanpiac jelenlegi árai mellett saját lakást már vásárolni nem tudóknak alternatív befektetési megoldást nyújthatnak az ingatlanalapok. Ezek révén jóval kisebb befektetési összeggel lehet közvetett tulajdonrészt szerezni, és a lakások bérbeadásával bevételre szert tenni.

HBN