A doni áldozatok emlékére

Akt.:
Balról jobbra: Gulyás Imre, Rideg István és Topor István
Balról jobbra: Gulyás Imre, Rideg István és Topor István - © Fotó: Tulipán Csilla
Nyíradony – Gulyás Imre Apáink a Donnál című könyvének bemutatója volt a napokban.

A 75 éve múlt doni katasztrófának állított emléket a debreceni költő, újságíró, Gulyás Imre harmadik önálló kötetével. A tragikus történelmi eseményeket a szerző tizenkét hexameteres énekben énekelte meg, hogy az értékválsággal küszködő utókor számára emléket állítson olyan egyszerű emberek sorsának, mint a nyíradonyi Lázár Gáborné vitéz Rehó Etelkának. Ő rendkívüli helytállásról tett tanúbizonyságot a háború vérzivatarában, hiszen 1942-től a II. világháború végéig hivatásos vöröskeresztes nővérként frontszolgálatot teljesített. 1997-ben hősies helytállásáért Nyíradony díszpolgára lett.

A bemutatón Rideg István irodalomtörténész – aki kötet új kiadásában utószavával gazdagítja a művet – értő tolmácsolásában hozta közel az érdeklődő közönséghez a ma már szokatlan műfajban íródott művet, melyben „Gulyás Imre igazságot szolgáltatott egy nép hősi halottjainak”.

A hős asszony élettörténetének ismeretét két kutató munkájának köszönheti az utókor: Tóth Vince újságíró riportja szolgáltatta az alapot, melyet Topor István történész „Hős, vér és jaj között – Anikó nővér a háború poklában” – című írásában dolgozott fel.

TCS


Gulyás Imre
Debrecen, Nyíradony – Másodszor is napvilágot látott Gulyás Imre fő műve. Hamar elszállt tizennyolc esztendő az Apáink a Donnál című eposz megjelenése óta, alig hinné az ember, hogy már ennyi idő odavan a Munkácsy teremben tartott bemutató után. Mondhatnánk a divatos közhellyel, hogy nagykorúvá v...