A DK szerint maffia munka folyik a Dériben

Akt.:
A DK szerint maffia munka folyik a Dériben
© Fotó: HBN
Debrecen - „Vigyázat, itt maffia kormányzati gazemberség folyik. Tisztességes embereknek a belépés nem ajánlott” feliratú táblát helyezett el a Déri Múzeum bejáratához Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője hétfőn délután.


Az akció reakció volt arra, hogy a Munkácsy-trilógia Pákh Imre, külföldön élő magángyűjtő tulajdonában lévő Golgota alkotás védési eljárását elindította az állam, azaz, végleges kiviteli tilalom vonatkozhat majd a képre.

– A kormányzat úgy döntött, számára ez a kép nem éri meg a kínált vételárat és erőből itt tartja a képet. Ez kísértetiesen emlékeztet a New York-i kis kínai maffia módszereire, amikor a maffia védelmi pénzt szed, úgymond megvédi a boltok tulajdonosait, saját magától. Az állam sem csinál mást, mint védetté nyilvánítja a képet. Erőből itt tartani, lefoglalni nem lehet. Ez gazemberség – fogalmazott Varga Zoltán, majd hozzátette: – A bűnösséget nem fogom legitimálni azzal, hogy megnézem a képet, biztatok bárkit is – igaz, vérző szívvel –, amennyire lehet, kerülje el a Déri Múzeumot. Itt elvekről van szó.

El kell gondolkodnia

Magyarország Kormányának és Debrecen városának egyértelmű szándéka, hogy a Munkácsy-trilógiát egyben tartsa itt, Debrecenben. A Golgota védetté nyilvánítása is ezt az ügyet szolgálja. A város polgárainak és az ország lakosainak is ez az elvárása, mivel nemzeti értékről van szó. Ezzel szemben Varga Zoltán önös politikai érdekből és kicsinyes pártpolitikai haszonszerzéstől vezérelve szélkakas módjára politizál. Megnyilatkozása azt a célt szolgálja, hogy a festmény tulajdonosa elvitethesse a műalkotást a Déri Múzeumból. A Gyurcsány-párt utasítására szembe megy saját korábbi álláspontjával és cserbenhagyja a debrecenieket. Aki ennyire nem képes azonosulni a város és a debreceniek érdekeivel, annak el kell gondolkodnia, hogy Debrecenben kíván-e tovább politizálni – reagált Varga Zoltán sajtótájékoztatóján elhangzottakra Balázs Ákos, a debreceni közgyűlés FIDESZ-KDNP frakcióvezetője.

HBN