A DK a debreceni kiskörút építésének azonnali leállítását követeli

A DK a debreceni kiskörút építésének azonnali leállítását követeli
© Fotó: HBN
Debrecen, 2015. április 23., csütörtök (MTI) – A debreceni kiskörút második üteme építésének azonnali leállítása érdekében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalhoz (KEHI) és a nemzetgazdasági miniszterhez fordultak a Demokratikus Koalíció (DK) helyi önkormányzati képviselői.


Varga Zoltán és Korcsog György csütörtökön, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elsősorban azt kifogásolták, hogy a beruházás tervezett összegének fajlagos kilométerköltsége 4,282 milliárd forint, csaknem félmilliárddal több, mint a drágának talált és leállított M4-es autópálya 3,8 milliárdos kilométerköltsége.

Varga Zoltán emlékezetett arra, hogy az M4-es autópálya építését a kormány a horribilis költségekre, valamint kartellezés gyanújára hivatkozva az elmúlt hetekben leállíttatta. Az épülő 29 kilométeres, 2-szer 2 sávos szakaszon egyebek mellett 9 felüljáró, 4 csomópont, 4 aluljáró, 22 úgynevezett műtárgy, 3 komplex pihenő, 416 méter ártéri, 756 méter Tisza-híd, 168 méter pályahíd és 9 ökológiai átjáró készült volna el.

A debreceni 530 méteres útszakaszon nem épülnek ilyen vagy ehhez hasonló műtárgyak, a költsége – a beruházás kivitelezését elnyerő Duna Aszfalt ajánlata szerint – 2,141 milliárd forint – ismertette a képviselő, megjegyezve, hogy a debreceni beruházás a horribilis költségek miatti többszöri figyelmeztetéseik ellenére “Debrecen vezetőinek és a gazdasági kormányzat illetékes hatóságainak továbbra is teljes támogatását élvezi”.

A DK-s politikusok ezért haladéktalanul a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalhoz és közvetlenül a nemzetgazdasági miniszterhez fordulnak, hogy “az M4-es autópálya építésének leállításánál tapasztalt határozottsággal, azonnali hatállyal állítsák le a debreceni kiskörút 2. ütemének építését, és kezdeményezzék a beruházás teljes körű kivizsgálását”.

Varga Zoltán és Korcsog György a sajtótájékoztató végén egy szalag kifeszítésével jelképesen lezárta a kivitelezési területet, abban a reményben, hogy ezt hamarosan hivatalosan is megteszik az illetékesek.

– MTI –