Helyi közélet

2008.03.05. 11:40

Eltüntetnék a parlagfüvet a tarlókról

<p>Debrecen – A tarlókat „célozza meg” ebben az esztendőben a Parlagfűmentes Magyarországért tárcaközi bizottság – mondta el a testület elnöke, Péterfia Éva a szerdán Debrecenben tartott sajtótájkoztatón.</p>

Mint kifejtette, 500-700 ezer hektár, parlagfűvel erősen szennyezett tarló van az országban. E növény első „csúcsidőszaka” augusztus 20-a körül szokott lenni, míg a második „tetőzés” szeptember 10-e környékére tehető. Ezen második időszak egyértelműen a tarlón maradó parlagfűvel kapcsolható össze – jegyezte meg a szakember.
A parlagfű 34-38 milliárd forint kárt okoz évente a mezőgazdaságban – jelentette ki Péterfia Éva.

 

Sikerek és kudarcok

Az utóbbi négy évben végzett munka sikereként értékelte Péterfia Éva, hogy elérték a növényvédelmi törvény módosítását, aminek köszönhetõen 4-6 nap alatt elvégezhetik a hatóságok a kényszerkaszálást.

Szintén a pozitívumok között említette, hogy mióta a bizottság dolgozik, az ország teljes területén csökkent a pollenkoncentráció. A legnagyobb kudarcuk pedig az volt, hogy a Balaton pollenmentesítésében nem sikerült átütõ eredményt elérniük, mivel nem tudták együttmûködésre bírni az érintett önkormányzatokat. Ugyanez a törekvés azonban a Tisza- és a Velencei-tó esetében érdemi eredményeket hozott.

 

A gazdálkodóknak is érdekük az irtása, hiszen kimutatták, hogy egy négyzetméternyi kukoricában 10 szál parlagfű 29 százalék terméskieséssel jár, míg ugyanez napraforgó esetében már 37 százalék. Az egészségbiztosításnak 17-20 milliárd forint többletköltséget jelent a parlagfű okozta allergia – s ebben még nincsenek benne azok az összegek, amit a betegek fordítanak például gyógyszerekre.

Kevésszer bírságolnak

Péterfia Éva azt is elmondta, az ország összes önkormányzatát tekintve tavaly mindössze 1100-1200 esetben rendeltek el közérdekű védekezést, ami nagyon kevés.

Több oka van annak, hogy ilyen kevés esetben büntettek; az önkormányzatok – főleg a kisebbek – nem szívesen bírságolnak, mivel ez népszerűségveszítéssel jár, másrészt sokszor a személyi erőforrás hiányzik.
Dienes Gyula, a Hajdú-Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Szolgálat igazgatója hozzátette, Debrecen önkormányzata sokat tett a parlagfűmentesítésért. Hajdú-Biharban a nyírségi területek a legszennyezettebbek – tudtuk meg tőle –, ahol azonban sokszor idős emberek a földtulajdonosok, nem is használják a területeket, s a magasabb bírságtételeket nehezen fizetik ki.

Száz négyzetméternyi parlagfű szennyezte területért 100 ezer forintra is büntethetnek.
Az allergiások számát 2-2,5 millióra becsülik hazánkban. Az idei szezon már elkezdődött: a mogyoró és az éger már virágzik – figyelmeztetett Péterfia Éva. Az allergiások maguk is sokat tehetnek állapotuk érdekében – például ha nem dohányoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában