A digitális technológia jövőképessé tesz minket!

Akt.:
A digitális technológia jövőképessé tesz minket!
© Pillanatkép a LabVIEW versenyről.
Az NI, a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány és az Edutus Főiskola szervezésében 2016. április 22-23-án hazánkban első alkalommal került megrendezésre a WRO ADVANCED ROBOTICS CHALLENGE magyarországi fordulója.

A WRO (WORLD ROBOT OLYMPIAD) látványos és izgalmas eseményét a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában tekinthették meg az érdeklődők. A debreceni rendezvény keretében, április 22-én zajlott a VISUAL Thinking-LabVIEW programozó verseny magyarországi döntője is, ahol 13 középiskolás csapat mérte össze grafikus programozói tudását egy gyakorlatias, izgalmakkal teli megmérettetésen.

Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője az események közös megnyitóján elmondta, hogy az amerikai cég debreceni vállalata idén ünnepli 15 éves születésnapját, ezért büszke arra, hogy ilyen rangos versenyeket sikerült megszervezni. A felsőoktatási hallgatóknak szóló WRO Advanced Robotics Challenge első, a LabVIEW programozó döntő pedig ötödik alkalommal került megrendezésre Magyarországon. A szakember örömét fejezte ki azért, hogy Debrecenbe az ország legkülönbözőbb pontjairól, még határon túlról is érkeztek középiskolai és egyetemi csapatok.

Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos levélben köszöntötte a résztvevőket. A Miniszterelnöki Kabinetiroda Digitális Jólét Programjának nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy a programozó versenyek a digitális világ fontos eseményei. Ezek a megmérettetések a programozási képességek mellett a csoportmunka, a projekt alapú megközelítés fejlesztésére, a tehetségek kibontakoztatására is lehetőséget teremtenek, s teszik mindezt játékos, könnyed formában. A digitális technológia jövőképessé tesz minket!

Dr. Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja köszöntőjében a Riói Olimpia és a World Robot Olympiad közös mondanivalójára utalt. Az ilyen rendezvények a fair versenyzés és a természettudományos gondolkodás fontosságára egyaránt felhívják a figyelmet.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, hogy a magyar oktatási rendszerben egyedülálló és példaértékű kezdeményezés a VISUAL Thinking-LabVIEW programozó verseny. A National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány és a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola jóvoltából már ötödik éve, hogy középiskolás diákok összemérik grafikus programozói tudásukat. Az egyre növekvő részvételi arány azt bizonyítja, hogy teljesült a verseny fő célja! A tudomány közelebb került a diákokhoz, akik emiatt nagyobb kedvvel, nagyobb százalékban választják a természettudományos pályákat.

A magyar társszervező nevében, Valenta László, az Edutus Főiskola stratégiai főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a WRO már több mint 50 országban van jelen – köztük Magyarországon is – és több mint 20.000 csapatot mozgat meg évente.

A debreceni WRO versenyre 20 egyetemista csapat jelentkezett. A verseny idei, globális kihívása a Bowling Game, azaz a csapatoknak olyan robotot kellett építeni, mely bowling pályán valóban látta a célt, és azt pontosan megcélozta. A program igazi sportesemény izgalmát nyújtotta. Nagy küzdelemben az első helyezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem “FW” csapata lett. A fiatalok győzelmükkel kvalifikálták magukat a november 25-27-én Indiában megrendezésre kerülő nemzetközi döntőre is, így hazánkat egyedül ők képviselik az Advanced Robotics Challenge kategóriában. Az NI kiutazásukat egymillió forint értékben támogatja. A csapat továbbá a verseny során használt myRIO-t, az NI egyetemistáknak kifejlesztett termékét és a robotok megépítéséhez szükséges Tetrix készletet is megkapta. A második a BME “Tres Modest Imperator”, a harmadik helyezett pedig a BME “SupermyRIO” csapata lett. Az NI Különdíját a Debreceni Egyetem Műszaki Karának “3bit” versenyzői kapták. A dobogósok és a különdíjasok nyereménye még egy öt napos LabVIEW professzionális tréning Budapesten, illetve minden WRO csapat az Advanced Robotics Challenge kategóriában külön karriernapon vehet részt az NI debreceni telephelyén.

A debreceni rendezvény keretében – hogy a középiskolások betekintést nyerhessenek a következő verseny lehetőségekbe – április 22-én tartották a VISUAL Thinking – LabVIEW programozó verseny középiskolásoknak magyarországi döntőjét is. A National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány és a Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakközépiskolája közös versenyén a középiskolás diákok a mérnökök által nap, mint nap használt eszközök segítségével valós problémákra kerestek megoldást. Idén okos otthonok termodinamikai tervezése és irányítása volt a feladat. Az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő versenyen összesen 130 középiskolás csapat közel 400 diákja vett részt. Az első két online forduló után a debreceni döntőben a legjobb 13 csapat mérte össze programozó tudását. Első helyen végzett a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium “NaN v2.0” elnevezésű csapata. Második helyezett a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium “Fazekas” csapata, harmadik pedig a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium “Köbgyök” csapata lett. Az NI különdíját a szerbiai Ada Műszaki Iskolájának “Luck & Logic” diákjai nyerték el, akik a döntő feladatának megoldása közben felmerülő technikai problémák ellenére is sikeresen vették az akadályokat.

További információ a WRO versenyéről:

A WRO egy olyan nemzetközi oktatási program, amely azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse a fiatalok hozzáférését a természettudományos tárgyakhoz és motiválja őket mérnöki vagy informatikai szakma választására. Koreából, Kínából, Japánból és Szingapúrból érkező résztvevőkkel 2000-ben Szöulban tartották meg az első Nemzetközi Robot Olimpiát, akkor még egy kísérleti projekt keretében. A négy alapító ország és a LEGO Education 2003-ban hozta létre a WRO Bizottságot. Egy évvel később már 12 különböző ország vett részt a WRO döntőjén, Szingapúrban. Az azóta eltelt időszakban egyre több ország csatlakozott a nemzetközi versenysorozathoz. Globálisan 2015-ben már több mint 50 ország kb. 20.000 csapatát mozgatta meg. Minden évben egy másik ország veszi át a nemzetközi döntő megszervezését és feladatainak kialakítását. A 2016-os WRO döntő Indiában, New Delhiben kerül megrendezésre 2016. november 25-27. között. (http://www.wro2016india.org/advanced-robotics-challenge)

További információk a VISUAL Thinking – LabVIEW programozó versenyről:

A megmérettetés célja, hogy a 2-3 fős csapatok, a grafikus programozást forradalmasító LabVIEW szoftvert, valamint az alapvető logikai és programozási ismereteiteket felhasználva valós, az ipari környezetben is felmerülő problémákat oldjanak meg. A programban résztvevő diákok izgalmas projektek megvalósításában és gyakorlati tapasztalatok megszerzésében vesznek részt, amely meghatározó lehet a jövőjük szempontjából, hisz sokan az itt szerzett ismereteknek köszönhetően folytatják majd tanulmányaikat a mérnöki területeken. (http://hungary.ni.com/labview-verseny)

A National Instruments-ről

A National Instruments (NI) 1976 óta támogatja a mérnököket és a tudósokat a világ legnagyobb mérnöki kihívásainak leküzdésében olyan hatékony és rugalmas rendszereket kínálva, amelyek fokozzák a termelékenységet és felgyorsítják az innovációt. Az NI integrált hardver és szoftver platformjai segítségével a vállalat ügyfelei számos iparágban igyekeznek jobbá tenni világunkat—a gyógyászattól az autógyártásig, a fogyasztói elektronikától a részecskefizikáig.

Az NI Magyarországon

A vállalatcsoport hardvergyártásának jelentős része Debrecenben, az NI Hungary Kft.-nél történik. Emellett itt működnek olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is, mint az informatikai fejlesztői részleg, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. A gyártást szakképzett mérnökök támogatják, a kutatás-fejlesztési mérnökcsoport tevékenysége révén pedig a vállalat igazi tudásközponttá nőtte ki magát a régióban.

Budapesten található az NI Kelet-Európát kiszolgáló kereskedelmi és marketing központja, amely a debreceni csapattal szoros együttműködésben szintén több mint egy évtizede segíti a hazai mérnököket, kutatókat, oktatókat és diákokat munkájuk hatékonyságának fokozásában.

Az NI Hungary Kft. oktatási küldetése és szerepvállalása

Hazánk versenyképességét is érinti az a világszerte megfigyelhető tendencia, hogy egyre kevesebb fiatal választja a műszaki és természettudományos életpályákat. A mérés- és irányításautomatizálás terén vezető National Instruments (NI) vállalatcsoport ezért is tartja kiemelten fontos társadalmi küldetésének, hogy mérnökökből és tudósokból álló ügyfélkörével szerzett tapasztalatát a jövő újítói javára fordítsa. A debreceni gyártó- és szolgáltató központ ezért 2009 óta folyamatosan bővíti Magyarországon egyedülálló Mentor Programját. A 2015/16-ös tanévben már több mint 90 iskolában tartottak LEGO® Robot Programozási szakkört, és szerveztek LEGO® Robot Programozási versenyeket. Ennek keretében önkéntes mentorai szakmai tudásával és a legmodernebb oktatási célra kifejlesztett eszközökkel támogatja a csatlakozó általános és középiskolákat. A program célja, hogy életkoruknak megfelelő, gyakorlatias kihívásokon keresztül vezesse be a fiatalokat a műszaki tudományok világába, és sikerélményekkel motiválja őket a mérnöki és tudományos karrierek választására.