A diákok több, mint 90 százaléka sikeresen helyezkedett el a diploma után

Akt.:
A diákok több, mint 90 százaléka sikeresen helyezkedett el a diploma után
Budapest – Az elmúlt három évben az alap-, illetve mesterképzésen végzett hallgatók közel negyede vezetői pozícióban dolgozik, vagy saját vállalkozással rendelkezik – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) kutatásából, amely az intézmény hallgatóinak karrierútját vizsgálta.

Az eredmények alapján a férfiak között több a vezető beosztásban dolgozó, és magasabb arányban indítanak saját vállalkozást is. A volt hallgatók közül szinte ugyanannyian találtak munkát hirdetés, mint személyes kapcsolat útján. A végzettek húsz százaléka vidéken, két százalékuk külföldön vállalt állást. A METU-n végzett hallgatók 94 százaléka rendelkezik állandó, vagy alkalmi munkahellyel, közel tizenöt százalékuk vezetőként dolgozik, míg nyolc százalékuk saját vállalkozásba kezdett. Az országos Diplomás Pályakövetési Rendszer részeként a METU is évente vizsgálja az intézmény alap-, illetve mesterképzésének nappali vagy levelezős tagozatain az elmúlt három évben végzett hallgatók jelenlegi munkaerő-piaci státuszát, valamint a piaci elvárások és az egyetemi képzés közötti összefüggéseket.

Maradtak a fővárosban

A kutatás szerint a munkahellyel rendelkező végzettek háromnegyede Budapesten, húsz százaléka vidéken, két százaléka pedig külföldön dolgozott. A Budapesten lakók 94 százaléka a fővárosban is dolgozik, ezzel szemben a vidékiek harmada rendelkezik budapesti munkahellyel. Az eredmények alapján a férfiak magasabb arányban kerültek vezető pozícióba, mint a nők, valamint többen indítottak saját vállalkozást is. A munkahellyel rendelkezők átlagosan több, mint két éve dolgoznak a munkahelyükön. A végzettek többsége a marketing, reklám, PR, HR, munkaügy, idegenforgalom, valamint a kereskedelem és értékesítés területén helyezkedett el. A művészeti szakcsoport végzettjei között az átlagosnál többen indítottak vállalkozást, míg a kommunikációs szakok volt diákjai közül az átlagosnál többen számoltak be arról, hogy vezetői, vagy felsővezetői pozícióban dolgoznak.

HBN