A diabétesz világnapja: jubilál a Bihari Diabétesz Egyesület

A diabétesz világnapja: jubilál a Bihari Diabétesz Egyesület
© Fotó: Kogyilláné H. Szófia
Berettyóújfalu – Ünnepi diabétesz világnapi rendezvényt tartott a Bihari Diabétesz Egyesület: 25 évvel ezelőtt, 1993-ban alakultak az akkori kórház vezetőségének kezdeményezésére.

Pap Sándor, az egyesület elnöke töretlen lelkesedéssel negyed évszázada vezeti az egyesületet és vallja, a betegségben érintettek egy-egy rendezvény, vagy összejövetel alkalmával tanulnak legtöbbet a diabéteszről, mely ma már világszerte 400 millió embert érint.

Az évente novemberben megtartott, a diabétesz világnapjához kapcsolódó eseményen Muraközi István köszöntötte a jubiláló egyesületet és annak tagjait. Berettyóújfalu polgármestere arról beszélt: ma már szinte minden családban előfordul a betegség, melyre ha egy fenntartható állapotként tekintünk, akár évtizedekig teljes értékű életet tudnak élni.

Az ünnepi eseményen – mint az egyesület egyik legfőbb támogatója – a Gróf Tisza István Kórház igazgatója és több orvosa is részt vett és előadást is tartott. Muraközi Zoltán főigazgató arról szólt: nagyszerű dolog, hogy huszonöt éve működik egy ilyen egyesület Berettyóújfaluban, amelyhez az intézmény igyekszik minden segítséget megadni. Dr. Lugosi Anna diabetológus főorvos a hypoglikémia megelőzéséről, tüneteiről és kezeléséről értekezett. Ötleteket, tippeket Dr. Nagy Réka diabetológus adjunktus adott a cukorbetegek helyes táplálkozásának betartásához. Ma Magyarországon 35 ezer látássérült él, melynek hátterében a diabétesz állhat, erről már előadásában Dr. Tőrös Attila szemész főorvos beszélt.

A diabétesz nap most sem csak a betegeknek szólt, a szervezők minden évben felhívják a figyelmet a prevencióra, a cukorbetegség korai felismerésére, a hatásos kezelésre, a szövődmények megelőzésének fontosságára. Az egyesület egyik tagja, Balogh Sándorné az ünnepi alkalomra a negyedévszázad történeteinek, tapasztalatainak és élményeinek összefoglalójával készült. A rendezvényre vércukor- vérnyomás és koleszterinszint mérésre is volt lehetőség.

– Kogyilláné H. Szófia –