A délkelet-ázsiai növény gondozása

A bonsai sok gondozást igényel, de meghálálja a törődést
A bonsai sok gondozást igényel, de meghálálja a törődést - © Fotó: Getty Images
Budapest – Egyre több bevásárlóközpontban találkozhatunk a bonsaiként árusított, örökzöld, fehér virágú borágófával. Kezelési utasítást sajnos nem mellékelnek hozzá, pedig ápolása eltér a hazánkban honos növényekétől.

Nagyon szép fényes, sötétzöld, kicsit deltoidszerű levelei vannak. Törzse világosbarna, majdnem sima, kisebb dudorokkal. Tulajdonképpen örökzöldként viselkedik, mert télen is megőrzi levélzetét és azokhoz hasonlóan nagyon lassú a levélváltása. Amennyiben jól érzi magát, szinte folyamatosan virágzik. Apró, fehér virágaiból zöld bogyók fejlődnek, amelyek pirosra érnek – írja az edenkert.hu

Üvegházat igényel

A mi éghajlatunk alatt nehezen tartható. Melegigényes, minimum 20 Celsius-fok hőmérsékletre, és magas páratartalomra van szüksége, ezért csak üvegházban vagy erre a célra kialakított floráriumban érzi jól magát. Nem szereti a hirtelen hőmérséklet-változást, a talaj lehűlését, a huzatot és a hideget. Télen se csökkenjen a hőmérséklet 16 fok alá, viszont magasabb fényigénye miatt pótvilágítást kell alkalmazni. A legcélszerűbb legalább (nagyság függvényében több) két db, legalább 12 wattos energiatakarékos fényforrással napi 6-8 órát megvilágítani. Földjét tartsuk nedvesen, de a túlöntözés gyökérrothadást okozhat! Két-három hetente zuhanyozzuk le langyos vízzel. Megfelelő gondoskodással hosszú ideig megtartható!

Metszéssel alakíthatjuk

Kialakult koronájú fáknál úgynevezett „fenntartó” metszést végezzünk. Ez azt jelenti, hogy a hajtásokat rögtön a kellő hosszúságúra vágjuk. Metszéssel is tudjuk befolyásolni a növény formáját. Vegyük figyelembe, hogy a megmaradó levelek határozzák meg az új hajtások irányát. A visszavágás helyén több levelet képez. Hajtásdugvánnyal szaporíthatjuk. Vastagabb ágai úgynevezett „légbujtással” szaporíthatók.

Rendszeresen ültessük át!

Egy-két évente szükségessé válhat átültetése, de az idősebb fákat ritkábban bolygassuk. Évente ellenőrizzük a gyökérzetet, ami arra is jó, hogy felfedezzük az esetleges betegségeket, vagy kár­tevőket. Amikor a gyökérzet teleszőtte a tálat, ültessük át, legcélravezetőbb tavasszal. A jó talaj laza szerkezetű, ez biztosítja az optimális vízháztartást, a gyökerek növekedését és a jó szellőzést.

HBN

Címkék: , , ,