Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.17. 14:27

Halálra fagytak

<p>Nyíregyháza - Az elmúlt hét végén három halálos áldozatot követelt megyénkben a kemény hideg.</p>

12:00: Két nyíregyházi hajléktalan egy fagyizó előterében, egy idős paszabi férfi pedig saját lakása előtt fagyott halálra. A tragédiát mindhárom esetben a kihűlés okozta, annak járunk utána, hogyan segíthetünk a bajbajutottakon, megtudjuk, miért nem mennek szívesen a hajléktalanok a hajléktalan szállóra,  azt is megkérdezzük, milyen élettani változásokat okozhat a szervezetünkben a hideg.

– A kihűlés intenzitását elsősorban az befolyásolja, hogy a bőr és a test milyen mértékben érintkezik a hideg levegővel – mondta Dr. Guti Elek, a Jósa András Kórház Sürgősségi és Betegellátó Osztályának helyettes vezetője. A hajléktalanok többsége tudja, hogy védeniük kell testüket a hideg ellen, így több réteg ruhát is felvesznek, ám sokszor ez nem elég, főleg, ha a felvett ruha nedves, vizes, illetve ha alkoholos befolyásoltság alatt állnak – tette hozzá az orvos.

Ha a belső szervek hőmérséklete, vagyis a test maghőmérséklete 26 Celsius fok alá süllyed, álmosság, aluszékonyság, eszméletvesztés következik be, amelyet nagy hideg esetében akár 1-2 órán belül halálhoz vezethet.

Felgyorsul a folyamat, ha az illető alkoholt is ivott, ilyenkor a vércukorszint is lecsökken, a szesz hatására szívritmuszavarok lépnek fel, így a tünetek erősödnek, és felgyorsul a kihűlési folyamat. Életet menthet, ha időben felismerjük a folyamatot; gyors újraélesztéssel, és segítség hívásával segíthetünk ilyenkor a bajba jutotton.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!