A debreceni vitorlázók is megküzdöttek az elemekkel az idei Kékszalagon

A debreceni vitorlázók is megküzdöttek az elemekkel az idei Kékszalagon
© Fotó: kekszalag.hu
Debrecen – Vihar és vitorlaszakadás is nehezítette a Kékszalagon a DEAC 14 vitorlázójának dolgát, akik öt hajó legénységét erősítették.

A várható vihar és az erős szél következtében 481 nevezett hajó közül csak 450 vitorlás vágott neki július 14-án Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyének Balatonfüreden. A 48. Kékszalag 155 kilométeres távját végül 399 egység teljesítette eredményesen. A Debreceni Egyetem Atlétikai Clubjának 14 versenyzője öt hajó legénységében küzdött az elemekkel, néhol a viharos széllel, máskor csaknem a szélcsenddel.

A DEAC idei legjobb eredményt magénak tudó versenyzője, Bencző László a Nemere II. be light! nevű összevont cirkáló csapatát erősítette, mely az abszolút összesítésben 23. helyen futott be, az osztályán belül a második helyet szerezte meg.

– Igazán élvezetes verseny volt – sommázta Bencző László, aki 2010 óta tagja a DEAC vitorlás szakosztályának, hét éve vesz részt a Kékszalagon, a Nemere II-n azonban először próbálta ki magát. Mint mondja, profi gárdával vett részt a versenyen, a kormányos az Európa-bajnok Ujhelyi-Gáspár Miklós volt, és a legénység tagjai között tudhatták a hajó tulajdonosát, Láng Róbertet is. A mogorva időjárás nem szegte kedvét a gyakorlott sportolóknak, a 9,2 tonnás hajó ugyanis remekül bírta az erős szelet is – tette hozzá a versenyző, aki az Adrián és a Balatonon is rendszeresen áll rajthoz, a mostani eredményre azonban különösen büszke.

Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánhelyettese nyolcadik alkalommal vett részt a megmérettetésen. A Vénusz nevű hajó legénységétől ezúttal azonban elpártolt a szerencse, hiszen vitorlaszakadás miatt fel kellett adniuk a versenyt. A kormányos szerint a problémát az okozta, hogy az erős szél miatt különösen nagy terhelésnek volt kitéve a vitorla.

A Debreceni Egyetem Idegsebészeti Klinikájának vezetője, Bognár László és csapata is ott volt a verseny indulói között. A professzor rutinos sportoló: 11 éves kora óta vitorlázik, 2000-től szinte minden évben rajhoz állt a Kékszalagon, saját hajójával, a Brainstormmal pedig már negyedik alakalommal szelte a Balatont. A kormányos hiába érezte felkészültnek 9 fős legénységét, egy technikai probléma miatt, ők sem tudták befejezni a távot.

– A kezdeti ijesztő időjárást követően a körülmények kezdtek hasonlítani az ideálishoz: kellemes 20 celsius fok, sportos szél, a legenyhébb szél is 15 km/h erejű volt, így jól sikerült a rajtunk és a manőverek is, remekül haladtunk, tudtuk uralni a hajót, ám Keszthelytől visszafelé Vonyarcvashegy környékén elszakad a kormánybovden, ami miatt fel kellett adnunk a versenyt – meséli a professzor. Mindez azonban nem szegte kedvét Bognár Lászlónak. Úgy tervezi, augusztus közepén az országos bajnokságon revansot vesz.

– unideb.hu –