A debreceni utánpótlás köszöni, jól van

A 2007-es csapat
A 2007-es csapat - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A DLA és a Loki Focisuli ifjú növendékei is kitettek magukért ősszel.

– Jól indult a szezon csapataink számára, hiszen az augusztusi Karnevál Kupán már érződött, minden korosztályunkban egymásra találtak az edzők és gyerekek. Ezt igazolták a remek eredmények, az öt első és egy második hely – értékelte Lente Lajos, az U6-U12-es korosztályok munkájáért felelős szakmai vezető a Debreceni Labdarúgó Akadémia (DLA) és a Loki Focisuli labdarúgó utánpótlás csapatainak múlt féléves szereplését, majd így folytatta.

– A TAO és a belga Double pass előírásai miatt változás történt a Loki focisuli életében. Mivel a belgák meghatározták az egyes korosztályokban azt az ideális létszámot, amellyel sikeres és hatékony munkát lehet végezni, így a DLA-ra is igazolnunk kellett játékosokat. Ezt úgy oldottuk meg, hogy a Loki Focisuliban futballozó gyerekeket elosztottuk a két egyesület között, így a DLA-ba és a Loki Focisuliba is közel azonos létszámú csapatokat tudtunk kialakítani. Edzőink mindkét egyesületben saját korosztályukat irányítják, ezzel is biztosítva azt, hogy mind a két csapat ugyanazt a képzést kapja, és a szakmai munka is azonos legyen. A trénerek évjáratokra lebontott periodizáció szerint dolgoznak, vagyis az életkori sajátosságnak és a sportág speciális követelményeinek megfelelően folyik a munka – mondta Lente.

Mindenkivel felveszik a versenyt

A csapatok versenyeztetése is rendszeres, a játékosok tornákon vagy bajnokságokban mérettethetik meg magukat. A Loki Focisuli legidősebb, 2001-es korosztálya az U15 NB II. Északi csoportjában jelenleg a 6. helyen áll Balogh József edző vezetésével. A 2003-as csapat az U14 NB II-ben pillanatnyilag a negyedik – Pénzes László irányítása mellett 8 győzelem és 4 vereség, 104 rúgott és 23 kapott gól volt a mérlegük. A teljesítmény értékét növeli, hogy ebben a bajnokságban több csapatban is egy évvel idősebb játékosok szerepeltek. A fiatalabbak a Bozsik tornákon, a Kölyökligában és az MMS tornákon vettek részt.

A Debreceni Labdarúgó Akadémia 2004-es és 2005-ös csapatai a régiós bajnokságban három megye legjobb együttesei ellen szerepeltek, míg a 2003-as és a 2006-os korosztály a kiemelt Bozsik programban a megye legkiválóbbjai ellen versenyezhetett. Öt akadémiás gárda – 2008, 2007, 2006, 2005 és 2004 – a Kölyökligában volt érdekelt.


A 2006-os csapat | Fotó: Magánarchívum A 2006-os csapat | Fotó: Magánarchívum ©

Ebbe a versenysorozatba 32 formáció nevezett korosztályonként, a debrecenieknek olyan ellenfelekkel kellett megmérkőzniük, mint az Újpest, az MTK, a Honvéd, a Ferencváros, a Szolnok, a Kecskemét vagy a Mészöly Focisuli. – Büszke vagyok csapatainkra, mert az őszi szezon végén a mieink érték el a legjobb helyezéseket, így magabiztosan jutottak a felsőház tavasszal folytatódó küzdelmeibe – fogalmazott a szakmai vezető.

Az év végére is maradtak sikerek, a 2003-as és 2004-es születésű labdarúgók a december elején megrendezett Mikulás Kupán az első helyet szerezték meg.

A TAO-s támogatásnak köszönhetően jövőre nemzetközi tornákat és edzőtáborozást is be tudnak majd iktatni a programba a DLA és a Loki Focisuli vezetői, ezzel is biztosítva utánpótláskorú labdarúgók számára a magasszintű felkészítést.

HBN


Eredmények

  • 2004-es korosztály III. helyezés, edző: Garamvölgyi Péter
  • 2005-ös korosztály I. helyezés, edző: Kolozsi Gergő
  • 2006-os korosztály I. helyezés, edző: Kolozsi Sándor
  • 2007-es korosztály I. helyezés, edző: Opre Gergely
  • 2008-as korosztály III. helyezés, edző: Balogh József