A debreceni születésű Vásáry André főz a Vacsoracsatában

A debreceni születésű Vásáry André főz a Vacsoracsatában
André – a szomszédok tapssal jelzett nagy megelégedésére – énekléssel kezdi a napot a gangon.

Ezután körbevezet a lakásában, megmutatja néhány fényképét, emléktárgyát, a rajongóitól kapott rajzait. A lakása nem nagy, de nem is túlzsúfolt. Nagyon izgul, hiszen nem nagyon szokott főzni. Vásárcsarnokba megy bevásárolni, a hentesnél segítséget kér, kétszer átdarálják neki a marhahúst a tatár beefsteak-hez, aztán csirkemellet vesz egy másik helyen, majd a bordó tésztához céklát és „megismerkedik” a pestoval is! 

Mindent megkóstol, listából (forgatókönyvből) vásárol, mindenhol nagyon kedvesek, segítőkészek vele, még egy rajongó hölgy is megállítja, megpuszilja. André egész héten arról beszél, hogy mennyire nem tud főzni, így a többiek nem várnak sokat tőle, de szurkolnak neki.

  • ELŐÉTEL – tatár beefsteak pitával
  • FŐÉTEL – pesto-s csirkemellek, bordó tésztával
  • DESSZERT – túrófánk fahéjas szilvaszósszal

Kezdetnek újra átdarálja a húst, reméli, hogy nem csípi be vele az ujját! Aztán hagymát szeletel, fogalma sincs, hogy milyen alakúra kell vágni, aztán sikerül apróra vágnia, utána ráteszi a húsra, fűszerezi, összegyúrja. Bár tudja, hogy mindenki pirítóssal eszi, ő mégis pitával fogja tálalni.

A főételnél „közelebbről megismerkedik” a csirkemellel, még soha életében nem vágott fel ilyen húst. Serpenyőbe teszi, tejszínt és pestot önt rá, koktélparadicsommal és bazsalikommal bolondítja meg. A bordó tészta színét természetes színezőanyaggal, céklával éri el, felteszi főzni a tésztát, ami kicsit kifut, lekapja a fedőt róla, amivel megégeti a kezét! A túrófánkhoz minden alapanyagot egy tálban összekever, aztán két kanállal kis gömböket formáz, majd forró olajban kisüti őket. A szilvaszószt kompótból és szatmári szilvakrémből készíti, fahéjjal és vaníliával.

Welcome drinkként gin-tonic-ot szolgál fel, majd azonnal ekszkuzálni kezdi magát az elkövetkezendő vacsora miatt, reméli, hogy azért annyira nem sikerül rosszul a főztje. Nagyon kedves ajándékokat kap a vendégektől, Rékától egy sálat, Robitól egy szakácskönyvet. Mindenkinek tetszik a terítés.

 André folyamatosan szabadkozik, a többiek már „rászólnak”, hogy legyen nagyobb az önbizalma, ne legyen kishitű magával szemben. Ennek ellenére, mikor elmondja, hogy ő darálta a húst, alig akarják elhinni, be kell hoznia a darálót a konyhából. Az előétel nagy sikert aratott, leszámítva a pitát, a többség inkább pirítóssal ette volna. A fogások között a vendégek a „kotta-alátétből” énekeltek. A főétel látványra nagyon tetszett, főleg Viki díjazta a bordó (rózsaszín) tészta ötletét. André elmeséli, hogy egy olaszországi nagysikerű énekversenye után evett először pesto-s csirkét, ennek emlékére szeretett volna ilyet készíteni.

Robi kicsit száraznak találta a húst. A desszert Gábor szerint a „ne-ítélj-elsőre” kategóriába tartozott, ízre meggyőző volt, látványra már kevésbé, egyedül ő talált a szilvaszószban fahéj darabot, így elnevezte magát „rudacskás” fiúnak, amin Réka jókat mulatott. A vacsora után André elénekelte a „Volt egyszer egy vadnyugat” betétdalát, amit mindenki csodálattal hallgatott, Viki egészen meghatódott tőle, életre szóló élményként tartja magában számon az előadást.

Forrás: RTL Sajtóklub

Videó: www.rtlklub.hu