A debreceni pokoli torony

A debreceni pokoli torony
A debreceni huszoniksz emeletes toronyház nemcsak a megye, hanem az egész régió legmagasabb épülete. Az utazó belebotlik rögvest, amint leszáll a vonatról, vagy ha áthalad a négyes főúton. Lentről is borzongató a látvány, de a fenti panorámától egyenesen a hideg rázza az embert.  Képek 75 méterről:A debreceni pokoli torony 7A debreceni pokoli torony 6A debreceni pokoli torony 5A debreceni pokoli torony 4 A debreceni pokoli torony 1

Sokan nem tudják pontosan mennyi is az annyi, vagyis sokszor talány vajon hány emeletes az óriás. Gyors közvélemény-kutatás után a 22 és a 24 emelet vezette a listát. Viszont a hivatalos dokumentumok és a házvezetés, illetve a lakók is mást mondanak…

 

Ilyen Debrecen 75 méter magasból

 

Mert bizony a liftbe szállva csak húszig van a számozás, amely gyorsan megkavarja a Debrecenben szocializálódottakat. A huszonkettőnek talán a legnagyobb az igazságtartalma, bár ez is sántít.

Ugyanis a huszadik emeleten két szintesek a lakások, amihez hozzájön még a magasföldszint, amely idestova 22 emelet. Ámde az első szint nem lakott, vagyis csak 21 a lakott emelet.

Debrecen tetején, kilátás a toronyházból

 

A hivatalos iratokból az is kiderült, hogy a további, szabad szemmel kissé nehezen meghatározható felső szintek száma 3, így a huszonikszről most már tudjuk, hogy 22 emelet és 25 szint, amely 75 méteres magasságra tör Debrecen fölé.

A paneltornyot Mikolás Tibor tervezte. Az építkezés 1969-től 1973-ig tartott. Az épületnek 209 lakása van, amelyben körülbelül 500 ember lakik. Ha belegondolunk ez egy kisebb falu lakossága.

Sajnálatos módon az épület iránt különleges „vonzódást” éreznek a szuicid hajlamúak, ami nem csoda, hiszen a nagy magasságból történő alábukás biztos halál ígéretét rejti. A bűnügyi statisztáik a szerint 2008-ban illetve 2009-ben eddig nem próbálkozott senki – szerencsére.

„Nagy a csönd mostanában, bár ha egynek eszébe jut, akkor hirtelen sok lesz az öngyilkossági kísérlet.” – mondta az egyik nevét vállalni nem kívánó toronyház lakó.

 

Repülő monstrum Debrecen felett

Éppen emiatt nem lett például turistalátványosság a fenti kilátás, hiszen filmjeink elkészítéséhez is különleges engedély volt szükséges. Érthető módon ha nem is hét, de jó pár lakat rejti és néhány hatalmas vasajtó a szellőző berendezésekkel és antennákkal megtűzdelt háztetőt.

SziZs