Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.02. 15:47

Fakulóban városunk szégyenfoltja

<p>A Kelet-Magyarország is hozzájárult, hogy felszámolták a dufart szemétlerakóját. Bizony, nem egyszeru szemetesekrol és nem is egyszeru szemétrol van szó! A dolog ettol összetettebb.</p>

Fakulóban városunk szégyenfoltja

Nyíregyháza (N.E.) Ugyanis az említett terület áldozatul esett a napjainkban oly divatos „szemétcsempészetnek”. Azonban a mediterrán nizzai hangulatból nekünk csak a tornyosúló, bűzölgő kupacok jutottak. A lakók elmondása szerint a hajnali órákban zsáknyi hulladékkal kelnek útra a környező éttermek, kávézók alkalmazottai, hogy olyan helyen pakolhassanak le, ahol nem ők fizetnek a szállításért. A dufartban álló nyitott konténerek alkalmas áldozatok voltak, szinte ellenőrizhetetlen volt, hogy ki, mikor és mit helyez el ott, a lakóház két oldala is csak egymásra mutogatott.
A probléma megoldásaként a konténereket elkerítették, a tárolókat kulccsal lehet csak használni. Úgy tűnik az ötlet működőképes, az ottlakók elégedetten nyilatkoztak a javuló helyzetről. A Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő KFT műszaki igazgatóhelyettese Márczi Imre is erről számolt be:
- Pozitív visszajelzéseket kapunk, az emberek jónak találják a megoldást, partnerek a további újításokban is. A mostani fejlesztést a Városüzemeltetés saját szakembereivel segítette, a felújítás költségeit a lakók állták. Az emberek jobban ügyelnek a tisztaságra, megszűnt a " harmadik személyek" szemetelése. A lakóház két oldala ezentúl külön gyűjti a szemetet. A beruházás után 3 napig vagyonőrrel figyeltettük a területet, 6-8 esetben oda nem tartozók akartak szemetelni, azóta nem merik és nem is tudják megtenni ezt.

Kozma László lakó szerint a Keletnek is köszönhetően, a probléma megoldódott, de van még min javítani.
–A szeméttárolók teteje nem zárt, továbbra is be lehet dobni akármit, és azt a hulladékot, ami nincs benne a tartóban, nem viszik el. Az udvaron elhelyezett csikktartókat továbbra sem használják. A dufart magánudvar, ennek ellenére nincs kapuzárás, csupán ígéret arra, hogy az udvart megosztják. Ez talán megakadályozhatja az áthaladó gépkocsiforgalmat, de nem tartja vissza azokat a hajléktalanokat, akik az udvart ügyes-bajos dolgaik elvégzésére használják, hangoskodnak, éjszakánként ott tartózkodnak. Sok szórakozóhely, kávézó megsérti a csendrendeletet, nem tartják be a meghatározott nyitvatartási időt, és nincs rendőr, aki intézkedne ezekben az ügyekben.

Kép: Alapvetően elégedett Kozma László lakó (dufart 07.03.)
(Fotó: Nádasi Eszter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!