A debreceni jogászképzésért

Akt.:
A debreceni jogászképzésért
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Megtartotta idei ülését a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának Tanácsát, valamint a régió vezető jogászait, illetve egyetemi szakembereit tömörítő Társadalmi Tanács pénteken a Debreceni Ítélőtáblán. A debreceni jogászképzést támogató szervezet új tagjaként Papp László polgármestert üdvözölték.

A Társadalmi Tanács egy „óvó-védő alakulat” a jogi kar körül – jelentette ki dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke pénteken, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának (DE ÁJK) Tanácsát, a régió vezető jogászait és egyetemi szakembereket tömörítő testület ülésén.

Minden területen

Az újonnan tagként választott debreceni polgármester hangsúlyozta: a város számára is fontos a – habár több mint 100 éves múltra tekintő, de szüneteltetett, majd újraindított, tehát viszonylag fiatal – jogi kar támogatása, hiszen Debrecen régiós vezető szerepre törekvése az élet minden területére vonatkozik; ehhez pedig jó szakemberek, köztük jó jogi szakemberek is szükségesek.

jk2

Fotó: Molnár Péter | Kattintásra galéria nyílik

– A Debreceni Egyetem térítéses orvosképzésén egy félév 17800 dollárba kerül, míg több, rangsorban a debreceninél „előkelőbb” helyen álló európai egyetemen csak 11 ezer dollár körül van ez az összeg; mégis, országosan nálunk volt a létszám legnagyobb felfutása. Az ok, hogy a képzésünk gyakorlatorientáltabb mint másoké. Ezt a jog területén is igyekszünk megvalósítani – fejtette ki dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Mint elmondta, az intézmény több területen is központi szerepre törekszik, például nemzeti agrárcentrum címre pályázik, ehhez pedig az kell, hogy rendkívül gyorsan tudjon reagálni a regionális igényekre. Ez természetesen a jogászképzésre is vonatkozik.

Stratégia kell

A „gödör alja” után idén kicsit felfele indult a helyi jogászképzés a létszámokat tekintve; bár ma is egyértelmű Budapest túlsúlya, mindhárom ilyen profilú intézményébe 800-nál több hallgatót vettek fel, a DE jogi karára 470-et, ez 10 százalékkal több, mint tavaly. Ugyanakkor, míg a fentiek esetén 6-6 államilag támogatott hely van, Debrecenben 14, vagyis jóval több olyan hallgató, aki 460 pont fölött teljesített. Ez pedig erősíti a DE jogi karának azon törekvését, hogy minőségi vidéki elitképzést folytasson – mondta dr. Szikora Veronika, a DE ÁJK dékánja. Hozzátette: Debrecen úgy van versenyben, hogy Budapesten és a fővárosban is nagy hagyománya van a jogászképzésnek. Hangsúlyozta: a felvett hallgatókat többek közt ösztöndíjjal, tehetséggondozó programokkal segítik, és végzés utáni itt tartásuk is feladat, azért, hogy a várost gazdagítsák!

Beszélt a jelenlegi pályázataikról, melyekben többek között innovatív oktatási módszerek fejlesztés, elektromos tananyag kidolgozása, szakmai továbbképzés szerepel.

A DE jogászképzés minőségi javításához szükséges stratégiát Balla Lajos javaslatára a Társadalmi Tanács tavaszra kidolgozza, a polgármester pedig ígéretet tett arra, ha meglesz, a város ahhoz már tud támogatást nyújtani.

HBN-SzT


Gyakorlatban is beválnak

A Debrecenben végzett jogászokkal kapcsolatban dr. Orosz Gábor, a NI jelen lévő képviselője megerősítette: nyolc éve működik gyakornoki programjuk, az abban résztvevők közül a képzés befejezése után többen kerültek a céghez, részévé válva annak a csapatnak, mely nagyon komoly nemzetközi jogi eljárásokat bonyolít le.​