A városi és a megyei értéktár kincsei Tiszafüreden

Akt.:
Debrecen – Debrecen és Tiszafüred városok a települések partneri kapcsolatainak erősítése, a kulturális és idegenforgalmi programjaik gazdagítása céljából megállapodást kötöttek 2015 júniusában. A megállapodás célja a két város gazdasági, kulturális, sport területeit, civil és ifjúsági szervezeteit érintő tevékenységeinek kölcsönös előnyökön alapuló fejlesztése, ezen szervezetek közötti kapcsolatok kiépítése.

2015. december 6-án – vasárnap – 17.30 órakor Tiszafüreden a Városháza előtt – Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Halász János országgyűlési képviselő jelenlétében – felavatják a felújított Kiss Pál teret, mely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornokának nevét viseli. Kiss Pál személye összeköti Debrecent és Tiszafüredet. 1809-ben Bihardiószegen született. A debreceni Református Kollégiumban tanult. A szabadságharcban való részvétele miatt halálra ítélték, de kegyelmet kapott. 1867-ben bekövetkezett haláláig tiszafüredi birtokán gazdálkodott.

A téravatóhoz kapcsolódó, a tiszafüredi Városházán rendezendő kiállítás keretében mutatkozik be a Debreceni Értéktár, kiegészülve a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár darabjaival. A kiállítási anyagban debreceni és megyei hímzések, a bőrművesség, a fazekasság, a csipkeverés, az ötvösség remekei, debreceni viseletek, gyapjú- és vászonszőttesek, szűrrátétes munkák láthatók majd. Az értéktárak kincseit Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója mutatja be a tiszafüredi érdeklődőknek.

– Pál Csaba –