A Debreceni Egyetem közleménye a tanszéki “elhatárolódásokról” és Vajda Mihály címéről

Akt.:
A Debreceni Egyetem közleménye a tanszéki “elhatárolódásokról” és Vajda Mihály címéről
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Hivatalos közleményben adott hangot álláspontjának a Debreceni Egyetem a Vlagyimir Putyin kitüntetését követő tanszéki elhatárolódásokra és Vajda Mihály levelére.

A Debreceni Egyetem augusztus 24-én kelt közleménye adta hírül, hogy legfőbb döntéshozó szerve, a Szenátus augusztus 18-án megszavazta a Civis Honoris Causa címet Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnöknek. A közéleti, társadalmi szereplőknek adható elismerést az egyetem Szenátusa 2013-ban alapította a korábbi rektor javaslatára. A címet Habsburg György utazó nagykövet és Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnök kapta meg eddig.

Az orosz elnök februárban járt hazánkban
Debrecen - Civis Honoris Causa címet adományoz Vlagyi­mir Vlagyimirovics Pu­tyin­nak, az Orosz Föderáció elnökének a Debreceni Egyetem. Az intézmény Szenátusa augusztus 18-án döntött erről – tájékoztatta lapunkat az egyetem sajtóirodája. A közlemény szerint: „mind a magyar kormányzat, mind az Orosz ...

A Civis Honoris Causa cím odaítéléséről testületi döntés van, arról az intézmény választott testülete döntött. A 90%-os támogatottsággal elfogadott határozat érvényes, azt az intézmény fenntartja. Az elmúlt egy hétben a testületi döntéssel szemben tanszéki állásfoglalásra hivatkozó egyetemi tanszékek száma 4, melyből háromban a 2013 előtti rektori vezetés tagja volt a tanszék első embere, kettőnek is a vezetője a korábbi rektor. (A Debreceni Egyetemnek 216 tanszéke van.) A titkos szavazásokon született tanszéki állásfoglalások kiadói a mai napig nem keresték meg az intézmény vezetését, a tiltakozásukat hivatalos csatornán nem juttatták el a vezetéshez. Ebből arra következtetünk, hogy a sajtón és közösségi portálokon keresztül próbálnak nyomást gyakorolni az intézmény döntéshozóira. Mindez sajnálatos tény, mint ahogy az is, hogy az elmúlt tanévben – a Hallgatói Önkormányzat jelzései alapján – a tőlük függő viszonyban lévő hallgatókat, doktoranduszokat is több alkalommal tiltakozásokra buzdították, akár intézményi kezdeményezések, akár doktorandusz hallgatókat érintő törvényi szabályozás miatt. Az intézmény rektora tegnapi napon (2017. szeptember 7-én) megkapta és tudomásul vette – az egyébként az intézményben évtizede kurzust már nem tartó – Vajda Mihály lemondását a professor emeritusi címről.

Vlagyimir Putyin a budapesti cselgáncs-vb-n
Debrecen - Elhatárolódott a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Alkotmányjogi Tanszéke az intézmény szenátusi döntésétől, mely szerint díszpolgári címet adományoznak Vlagyimir Putyinnak. A közlés kedden délután jelent meg a tanszék Facebook-oldalán. „Tanszékünk elhatárolódik a Debrec...

Az intézmény tiszteletben tartja a magánvéleményeket, de azt elítéli, hogy egyetemi polgárok az érvényben lévő szabályzatokban szereplő határköröket túllépve tesznek nyilatkozatot, hangulatkeltéssel és az intézményi előírásokat semmibe véve akarják lejáratni a Debreceni Egyetemet.

A díjazott a kitüntetés átvételétől jogosult a cím viselésére. Az átadásra akkor kerül sor, amikor sikerül olyan időpontot találni, ami megfelel a díjazottnak.

– Debreceni Egyetem –A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .