A Debreceni Egyetem a második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény

Akt.:
A Debreceni Egyetem a második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A jelentkezési adatok kapcsán Bartha Elek oktatási rektorhelyettes az intézmény felsőoktatási piacon való szereplését, valamint az egyenlő esélyek biztosítását emelte ki.

Az idén csaknem 106 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, ez a szám megfelel a korábbi évek adatainak – jelentette be március 30-ai sajtótájékoztatóján Palkovics László. Az oktatási államtitkár kiemelte: a legtöbben az ELTE-re jelentkeztek, majd a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem következik.

– Örömteli hír számunkra, hogy a Debreceni Egyetem ebben az évben is a legjobb három között szerepel, s vidéki intézmények között az első helyen áll. Mindezt úgy, hogy egy rendkívül éles versenyhelyzetben kell helytállni az országon belül és a nemzetközi mezőnyben is, ezért fontos, hogy ebben a versenyben minden szereplő egyenlő feltételekkel induljon – hangsúlyozta Bartha Elek.

A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese kifejtette: nagyon sok munkába és erőfeszítésbe kerül, hogy az intézmény folyamatosan megfeleljen a törvényi előírásoknak, a képzésekkel szemben támasztott követelményeknek. Az új szakok akkreditációja kapcsán sokszor évekig tartó előkészítő munkára van szükség, hogy az intézmény eleget tudjon tenni minden jogszabályi előírásnak. Éppen ezért fontosnak tartja, hogy a magyar egyetemek itthon ne kerüljenek versenyhátrányba.

deb2

Fotó: unideb.hu

– A Debreceni Egyetemnek több külföldi kihelyezett képzése is van – például Nagyváradon, Kolozsváron, Beregszászban, s az ott folyó oktatásnak is igazodnia kell az adott ország képzéseihez. Ráadásul a debreceni diplomát nemcsak az Európai Unióban, hanem a tengerentúlon, például az Amerikai Egyesült Államokban is elfogadják, utóbbihoz az intézménynek kétévente meg kell újítani az akkreditációját. Emellett a külföldi hallgatók egy részének, például az izraeli és japán hallgatóknak minősítő vizsgát is kell tenniük, ha saját országukban kívánják használni diplomájukat – tájékoztatott Bartha Elek.

Hozzátette: a Debreceni Egyetem és a University of Debrecen ugyanazt jelenti és ugyanazt kínálja, éppen ezért fogadta meglepetéssel, amikor a napokban kiderült: a magyar akkreditációval rendelkező Közép-európai Egyetem és az amerikai Central European University nem egy jogi személy. Az oktatási rektorhelyettes szerint olyan szabályozásra van szükség, amellyel nem kerülnek versenyhátrányba a hazai intézmények.

A Debreceni Egyetem amellett, hogy jó kapcsolatban van a Közép-európai Egyetemmel, azt tartaná korrektnek, ha az intézmények egyenlő feltételekkel jelenhetnének meg a piacon, a magyar egyetemek ugyanis a világ egyetemeivel is versenyeznek, nem csak egymással.

Bartha Elek emlékeztetett: a Debreceni Egyetemnek van az országban a legtöbb angol nyelvű képzése, 52 szakra jelentkezhetnek a hallgatók. Emellett az intézmény a legfontosabb nemzetközi egyetemi rangsorokban is több területen az első kétszázban van (gyógyszerészképzés, agrárképzés).

– Debreceni Egyetem –