A Debreceni Egyetem a második az országban, ha a felvett hallgatók számát nézzük

Akt.:
A Debreceni Egyetem a második az országban, ha a felvett hallgatók számát nézzük
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A hasonló képzéseket más-más karokon is meg lehet találni.

Kedd este elektr­o­nikus formában értesülhettek a hallgatók a felvételi eredményekről, augusztus 7-éig azonban postai úton is kézbesítik a besorolási döntést és a határozatot minden jelentkezőnek – hangzott el a felvételi eljárást követő sajtótájékoztatón szerdán a Debreceni Egyetemen.

Töretlen népszerűség

A legtöbben idén is a Gazdaságtudományi, a Bölcsészettudományi, valamint a Természettudományi és Technológiai Karra jelentkeztek, és a felvett hallgatók száma is ezeken a karokon a legtöbb: a GTK 1137, a BTK 993, a TTK pedig 710 fővel gazdagodott. A képzési területek szerinti megoszlás azonban jobban jellemzi a felvett hallgatókat, mondta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes. Az orvos- és egészségtudomány területére 983, a gazdaságtudományi részre 864, a pedagógusképzésre pedig 829 új hallgató került. – A szakokat tekintve legnépszerűbbek az ápolás és betegellátás (254 fő), az általános orvos (219 fő) és az óvodapedagógus (208 fő). Kedvelt képzések még a jogász, a gépészmérnök, a vegyészmérnök, a programtervező informatikus és a pszichológia is. Ezek az adatok jobban mutatják az érdeklődési területeket, mint a kari megoszlás, ugyanis ez a nyolc szak összesen kilenc karon tanulható – fogalmazott a rektorhelyettes.

A maximálisan elérhető 500 pontból a legtöbbet (460) az önköltséges jogász szakra jelentkezőknek kellett elérniük. Hasonlóan magas pontszámmal lehetett bejutni a nemzetközi gazdálkodás (460), a pénzügy és számvitel (453), a gazdálkodás és menedzsment (449) és a pszichológia (435) szakokra is.

Új irányok

A Debreceni Egyetem tizennégy karából egyébiránt nyolcnál figyelhető meg növekedés. Jelentősen, 35 százalékkal nőtt a nyíregyházi Egészségügyi Karon a felvettek száma, de számottevő növekedés jellemzi a Gyermeknevelési és Felnőttképzési, az Állam- és Jogtudományi, valamint a Gazdaságtudomány Kart is.
Bartha Elek elmondta, a tanárképzésben pozitív tendencia mutatkozik meg. Míg az osztott képzéseken 229-en, addig az osztatlanon 215-en tanulnak majd, utóbbi több mint 10 százalékos növekedést mutat. Kitért rá, hogy az osztatlan tanárképzések idővel átveszik az osztottak helyét. A 2016-ban induló új egészségügyi tanár is osztatlan mesterképzés, melyre 100 hallgatót vettek fel. A szintén először induló mezőgazdasági mérnöki képzés 25 fővel kezdi a tanévet a Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban.

HBN​-VK


Fellebbezés és pótfelvételi

A határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani az Oktatási Hivatalhoz vagy az EMMI-hez annak, aki úgy véli, jogszabálysértés történt, mondta a sajtótájékoztatón Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója. Hangsúlyozta, mindezzel nem sérülnek a hallgatók jogai, ugyanúgy be tudnak iratkozni a felsőoktatási intézménybe.

Csütörtöktől elindul a pótfelvételi eljárás is azoknak, akik korábban nem jelentkeztek vagy nem nyertek felvételt. Ők egy képzést jelölhetnek meg önköltséges formában, elektronikus úton augusztus 7-éig. Ez szaktól függően 225 ezer forinttól akár egymillió forintba is kerülhet a hallgatónak félévente. Újdonságként olyan képzéseket is meghirdetnek, melyek a december-januári felvételi tájékoztatás után jelentek meg. Ezek alapján gépészmérnöki mesterképzés indul nappali és levelező tagozaton is, illetve testnevelő tanárnak is lehet jelentkezni. Utóbbi osztatlan képzés, melyhez tíz szak közül lehet választani. A pótfelvételin jelenleg önköltséges, de a szak 2017-től államilag finanszírozott formában is megjelenik majd.

hirdetés