A DEAC-nál nem mondtak le az első osztályú álmokról

Akt.:
Becsky István 80 százalék esélyt lát arra, hogy az élvonalban induljanak
Becsky István 80 százalék esélyt lát arra, hogy az élvonalban induljanak - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A DEAC kosárcsapatának első embere jó esélyt lát arra, hogy jövőre a legmagasabb osztályban pattogtassanak a cívisek.

A Vadkakasok megszűnésének kálváriáját már teljesen elfeledtették a debreceni kosarasok, ráadásul olyan gárda alakult ki a DEAC-nál, melyet igazán magukénak érezhetnek a cívisvárosiak. Bár a pályán nem sikerült kiharcolni a továbbjutást, Becsky István, a DEAC kosárlabdacsapatának szakosztályvezetője hisz abban, hogy jövőre az NB I/A csoportjában küzdenek majd a hajdúságiak.

A bajnoki döntőben a Bonyhád összesítésben 2–1-re legyőzte a DEAC-ot, ráadásul hiába óvott a debreceni klubvezetés, a szövetség illetékesei elutasították a beadványt. Mindennek ellenére azt hallani, hogy nem mondtak le arról, hogy a következő idényben a legfelsőbb osztályban szerepeljenek.

Becsky István: Mindenképp harcba szállunk az élvonalbeli tagságért! Ha rangsoroljuk a bajnokságok csapatait, akkor a DEAC a 16. helyen végzett, viszont a zuhanyhíradóból arról értesültünk, hogy egy-két alakulat – anyagi okok miatt – nem tudja vállalni az NB I/A-s szereplést. A csapatoknak július 15-ig kell nevezniük, eddig az időpontig eldől minden. Nagyon sajnáljuk a bonyhádi fiaskót, de nem szégyen elveszíteni egy bajnoki finálét. Azt viszont ígérhetem, mindent elkövetünk azért, hogy a zöld asztal mellett kiharcoljuk a feljutást. De akkor sem esünk kétségbe, ha ez idén nem sikerül, hiszen a B csoportban miénk az egyik legfiatalabb átlagéletkorú csapat, ráadásul elég erősek vagyunk ahhoz, hogy újra harcban legyünk a bajnoki címért. Azt, hogy jó munkát végzünk, országosan is elismerik, ezért is szeretnének edzők és játékosok is hozzánk igazolni. Szerencsére már ott tartunk, hogy sikerült elfeledtetnünk a Vadkakasok megszűnésével járó kálváriát, s jelenleg stabil anyagi körülmények állnak rendelkezésünkre. Való igaz, viszonylag kevés pénzből, de biztosan és fokozatosan lépegetünk előre. A városvezetés és a Debreceni Egyetem mellettünk áll, ráadásul van egy kosárlabda akadémiánk, ami a harmadik legeredményesebb az országban, így továbbra is helyi és hazai játékosokkal akarunk sikereket elérni.

Mit tart a DEAC legnagyobb erényének?

Becsky István: Egy igazán szerethető csapat alakult ki nálunk, ráadásul saját kosárlabdázóinkra építve. A DEAC-ot tíz debreceni születésű játékos, egy a Debreceni Egyetemre járó izlandi kosaras, illetve a már több szállal is a cívisvároshoz kötődő Boldizsár Ferenc alkotta. Ez egy olyan gárda, amelyet tényleg a magukénak vallhatnak a debreceniek.

Amennyiben zöld utat kapnak a szövetségtől, elő tudják teremteni azt az anyagi hátteret, amire szüksége van egy első osztályú klubnak?

Becsky István: Jelen pillanatban még csak szóbeli ígéreteink vannak, viszont csakis akkor vágunk neki az élvonalbeli megmérettetésnek, ha tárgyaltunk Debrecen és az egyetem vezetésével. Amennyiben azt a választ kapjuk, hogy most nincsenek meg a pénzügyi források erre a célra, akkor azt is megértjük, s a B csoportban lépünk majd pályára. Azt is tudni kell, hogy több szponzor jelezte, részt vállalna a debreceni kosárlabda újbóli felvirágoztatásában. Ha százalékban kellene esélyszámot mondanom, akkor 80 százalékot adnék arra, hogy akár a következő szezonban A csoportos büdzsével versenyezhetnénk. Ez körülbelül 70-80 millió forint egy évben. Hangsúlyozom, csak akkor indulunk el az első osztályban, ha minden feltétel adott lesz.

Erősítésen törik már a fejüket?

Becsky István: Ez egy olyan sportág, ahol a 3-4 légiós igazolása szükséges. A terveink szerint mi is szerződtetünk külföldi játékost, de amennyiben ez lehetséges, akkor az egyetemről választunk kosarasokat, mert így vélhetően könnyebben beleilleszkednek majd a csapatunkba.

A beszélgetés végére egy személyes kérdés. Jelenleg igazi álláshalmozó, hiszen a DEAC kosárlabdacsapatának szakosztályvezetője, a honi kosárlabda-szövetség elnökségi tagja és a Cívis Póló Vízilabda Sportegyesület elnöke. Ha a DEAC NB I/A-s lesz, vélhetően megnőnek a feladatai a klubnál, így felvetődik a kérdés, mi lesz a pólósoknál betöltött pozíciójával?

Becsky István: A vízilabdásoknál elsősorban az volt a feladatom – mint gazdasági vonalról érkező embernek –, hogy az anyagiak terén rendet teremtsek a klubnál, a szakmai munkába soha nem szóltam bele, hiszen nem értettem hozzá. Amikor a vízilabdásoktól megkaptam a felkérést a vezetői posztra, már akkor elmondtam, nekem a kosárlabda az első számú szerelmem, így nekik sem okoz majd meglepetést, ha egyszer választanom kell, akkor a DEAC mellett teszem le a voksom.

– Boros Norbert –